تجربیات حقیر در بحث نگهداری و تمیز کردن فن ها / و کمی هم در مورد نظم کابل های داخل کیس !
قسمت اول :
سلام ! قبل از هر حرفی ، اشاره کنم که راستش من برای انتخاب مکان مناسبی برای این پستم ، کمی مردد بودم و نمی تونستم محل مناسبی رو انتخاب کنم ، ولی به هر حال تصمیم گرفتم مطلبم رو در این تاپپیک قرار بدم که اگه برخی از موضوعات طرح شده ، با موضوع و بحث این تاپیک ، خیلی مرتبط نیستن ، به بزرگواری خودتون بنده رو عفو بفرمایید .
البته اینکه گفتم مردد بودم به این خاطر بود که در حقیقت مطلبی که قصد نوشتن شو دارم ، هم یه جورایی به این تاپیک مربوطه و هم به تاپیک دیگری ! به این تاپیک مربوطه چون سعی کردم تجربیات و دانسته هامو در مورد بحث تمیز کردن و نگهداری از فن ها بیان کنم و از طرفی هم به تاپیک دیگه ای مربوطه ، چون اونجا با تصاویر سیستم یکی از دوستان برخورد کردم و چند تا پیشنهاد براشون داشتم که سعی کردم در لابلای این بحث ، اونارو هم بگنجونم ! اینم لینک تاپیک مورد نظر در اینجا
راستش قصدم این بود تا با اجازه اساتید ، چند پیشنهاد رو خدمت جناب curtis مطرح کنم ، البته در اینکه جناب curtis استاد بنده هستند ، هیچ شکی نیست ، ولی روی حساب بحثه همفکری و مشورت ، فکر کردم مطرح کردن این پیشنهادات خالی از لطف نباشه ! جناب curtis ! من تمامی تصاویر ارسالی سیستم تون رو با دقت مشاهده کردم و باید بابت سیستم بسیار توپ تون تبریک بگم ! اما در لابلای این تصاویر ، چند نکته به ذهنم رسید که در ادامه ، اونارو خدمت تون عرض خواهم کرد !
اولین موردی که نظرمو منو به خودش جلب کرد ، غبار الوده بودن و خاک گرفتگی فن های سیستم تون از جمله فن هت سینک مادربرد تون بود که مشخصه مدت زمان بسیاریه که تمیز نشدن و به همین دلیل احتمالا غبارهایی که روی سطح پروانه های این دو فن رو پوشونده ، خشک شده و دیگه با استفاده از فشار هوا ، نمیشه از بین برد شون ! از اونجایی که شخصا با چنین مشکلی مواجه بوده ام ، بنظر من تنها راه و بهترین راه برای گردگیری و تمیز کردن این فن ها ( ی هت سینک مادربرد ) ، اینه که شما باید این فن رو از مادربرد جدا کرده و در خارج از سیستم ، پیچ های ریز شو باز کرده و قاب شیشه ای شو جدا کنید !
بعدش با استفاده از یک قلم مو نرم ابتدا اون دسته از غبار و خاک هایی که میشه تمیزشون کرد رو تمیز کرده و باقی رو هم با استفاده از شیشه شور رقیق شده پاک کنید ! ( اضافه کنم اگه در منزل به دستگاه دمنده یا بلوور دسترسی دارید ، در پاراگراف بعدی مراحل کار بهمراه اون دستگاه رو هم توضیح دادم ) شما با یک یا دوبار افشاندن شیشه شور رقیق شده روی پروانه این فن ها ، میتونید با قلم مو اون الودگی ها رو براحتی پاک کنید ! تنها موردی که باید توجه داشته باشید اینه که حدالمقدور مایع شیشه شور به داخل موتور فن ها نفوذ نکنه و بیشتر روی همون پروانه هاش افشانده شه ! از طرف دیگه قسمت شیشه ای شو هم که جدا کردید ، میشه براحتی به ظرفشویی برده و با همون قلم مو یا ابر ، با مایع ظرفشویی اونو بدقت و به ارامی بشویید ! فقط جز قلم مو و ابر از چیزه دیگه ای استفاده نکنید تا سطح شیشه ایش خش نیافته !
البته اگه در منزل از این دستگاه های دمنده یا بلوور دم دست دارید ، در اینچنین مواردی میتونه خیلی کمک حال باشه ! بنظر من وجود یکی از این دستگاه ها در منزل ، یکی از واجباته ! مخصوصا برای کسانی که در مناطق گرد و خاک خیز زندگی میکنند ! اگه چنین دستگاهی دارید ، میتونید قبل از شروع تمیز کاری ، یکبار با استفاده از فشار باد تولیدی این دستگاه ، قسمت قابل تمیز کردن این گرد و غبار رو پاک کنید و همچنین در مرحله دوم با هماهنگی و استفاده از قلم مو و دمنده بهمراه هم ، میتونید حین تمیز کردن با قلم مو ، از فشار هوای دمنده نیز استفاده کنید ! و در مرحله بعد اقدام به استفاده از روشی که پیش تر اشاره شد کرده و با استفاده از شیشه شور رقیق شده و قلم مو ، باقی مانده گرد و غبار و الودگی ها رو هم پاک کنید !
اگه شما دستگاه دمنده داشته باشید میتونید در مرحله اخر برای خشک کردن سریع و جلوگیری از رسیدن مایع شیشه شور و اسیب به موتور فن ها ، از اون استفاده کنید ! سپس قاب شیشه ای شسته و خشک شده رو اورده و فن رو بهش پیچ میکنید ! در ضمن برای نظم دادن و زیبایی هر چه بیشتر فضای داخل کیس تون ، بهتر سیم این دو فن رو تا حد مناسب و مورد استفاده باز کنید و باقی شو دور زائده های پلاستیکی پشت این فن که بهمین منظور ساخته شدن ، پیچیده و از شل و ول بودن شون جلوگیری بعمل بیاورید ! حتی بواسطه محل نصب این دو فن که در قسمت های کناری کیس قرار دارند ، میتونید سیم ها شون رو بصورت مخفی تا محل سوکت برق شون اورده و برای این منظور از پوشش های دم دست مثل استفاده از قسمت زیری فن پشتی کیس یا قسمت های دور از دید زیر هت سینک های مادربرد ، به منظور پنهان کردن سیم هاشون هم استفاده کنید !
و اما در مورد این فن های مختص مادربرد های اسوس ، نکات بسار مهم دیگه ای هم وجود داره که در مورد تمامی فن های کوچک و ظریف هم صدق میکنه براتون بازگو خواهم کرد ! کلا هر چقدر اندازه فن ها کوچکتر باشن ، مسلما به همون نسبت ظریف تر و حساس تر هم میشوند و بی شک این ظرافت توان تحمل گرد و غبار رو مثل فن های بزرگتر نداره و این گونه الودگی ها و گرد و غبار ها ، باعث صدمه های جدی به این فن ها میشوند ! فن هایی نظیر همین فن هت سینک ماردبرد های اسوس یا فن هایی مثل فنه رم کولر ها و کلا فن های زیر 6 سانت اکثرا چنین حساسیتی دارند و کاربر باید برای سلامت و نگهداری مطلوب از ایشان ، حساس تر از باقی فن ها برخورد کرده و اقداماتی رو نیز برای این منظور بکار بگیرد .
اولین موردی که به ذهن حقیر میرسه ، بحث استفاده درست و بهینه از دستگاه دمنده یا همون بلوور هست ! همونطور که میدونید این دستگاه هوا رو با فشار و سرعت بسیار بالا میدمه و ازش برای غبار زدایی استفاده میشه ! شاید در ظاهر همه کارایی و کاربرد های این دستگاه مناسب و خوب باشه ولی در عمل ، تجربه به من ثابت کرده که استفاده از این دستگاه ، میتونه باعث صدمات جدی و جبران ناپذیری به فن ها بشه .
همونطور که میدونید هر فن دارای دور یا RPM مشخصی هستش و مسلما طراحی و تمهیدات فنی اون فن هم بر اساس همین دور در نظر گرفته شده! حالا وقتی برای غبار زدایی یک فن ، ما میایم و از یک دستگاه دمنده استفاده میکنیم ، به سبب فشار باد فراوانی که این دستگاه تولید میکنه ، باعث چرخش فن در سرعت و دوری بالاتر از حد توانش میشیم ! شاید مثال سادش این باشه که ما ماشین خاموشی رو که حداکثر سرعتش در حالت روشن بودن ، 120 کیلومتره رو با بوکسل کردن در حالت خاموش ، به سرعت 200 کیلومتر برسونیم ! مسلما چنین عملی باعث بوجود امدن نقایصی چه در حال و چه در اینده ان خواهد شد و هر چقدر این کار رو بیشتر تکرار کنیم به همون نسبت اسیب بیشتری نیز وارد ساختیم !
پس در استفاده از این دستگاه باید مواردی رو در نظر گرفته و بی مهبابا باهاش کار نکرد ! همونطور که میدونید ، اکثر این دستگاه ها ( بلوور ها ) دارای متغیر سرعت هستند و امکان انتخاب سرعت های مختلفی رو دارند ! خب در مرحله اول انتخاب یک سرعت مجاز و مطمئن و مناسب حال فن مون رو باید انتخاب کنیم تا باعث جلوگیری از صدمات احتمالی به فن مون بشه ! مرحله دوم میزان زمان استفاده و بادگیری هستش که به چه میزان این هوای فشرده رو به سمت فن گرفته و باعث چرخش پروانه اش و در نتیجه غبار زدائی از اون شیم ! پس باید حواس مون باشه برای مدت طولانی روی یک نقطه از فن زوم نکنیم تا چرخش پرونه های اون بیش از حد نشه !
قدم بعدی فاصله مجاز لوله یا خرطوم این دستگاه با فن ( پروانه های فن ) مورد نظره ! یعنی هر چقدر این فاصله کمتر باشه به همون نسبت هوای فشرده تری و با سرعت بیشتری به سمت فن شلیک میشه ! پس باید هوای فاصله دستگاه با فن رو هم داشته باشیم ! خب مسلما این تدابیر برای هر یک از فن ها متفاوته و نه تنها به میزان الودگی فن وابسته اس که به اندازه و توان تحملشم منوطه ! یعنی هر چقدر فن ما کوچکتر / ظریفتر و حساس تر باشه ، باید بیشتر ملاحظه شو بکنیم و از دور کمتر ، فاصله بیشتر و مدت زمان کمتره دستگاه ، استفاده کنیم !
خب بر گردیم سر بحث قبلی یعنی موضوع فن های ظریفتر ( همچون فن مادربرد یا فن رم کولر ها و از این دست ) ! بیاد داشته باشید که همون اندازه که الودگی و تجمع و خشکیدگی گرد و غبار میتونه روی کارایی و صدای این فن ها تاثیر گذار باشه ، بهمون نسبت هم فشاری که توسط دستگاه بلوور و خلاصه تدابیری که برای پاک کردن ایشان استفاده میشه هم ، میتونه موثر و دخیل باشه ! خب روی استهلاک زودتر و شدیدتر این فن های ظریف بر اثر الودگی و ماندن گرد و غبار که هیچ بحثی نبوده و همه میدونیم این عوامل تا چه اندازه میتونن در عمر / کارایی / و ایجاد صدای ناهنجار انها ، دخیل باشن ! ولی در مورد صدمات احتمالی به این چنین فن هایی از بابت استفاده از دستگاه دمنده ، در جریان باشید که در صورتیکه فشاری بیش از حد توان به این فن ها وارد بشه ، خیلی سریعتر و زودتر از سایر عوامل طبیعی ، این فن ها دچار مشکل میشن !
یعنی اگه قراره یک فن ظریف بابت الودگی و گرد غبار ، مثلا بعد از عدم رسیدگی طی چندین ماه ، به مشکلاتی همچون بیشتر شدن صدا و ... منجر شه ! بر اثر استفاده نادرست از این دستگاه ، حتی میتونه در همون بار اول یا دوم ، با چنین مشکلاتی مواجه شده و عملا کارایی و عملکرد مناسب خود رو از دست بده ! پس بهتره روی این موضوع دقت لازم رو بعمل بیاریم و کمی محتاطانه از این دستگاه استفاده کنیم تا خدایناکرده به جای درست کردن ابرو ، چشم شو هم کور نکنیم ! بهتره برای استفاده از این دستگاه به منظور غبار زدایی این چنین فن هایی ، با رعایت کامل سرعت / زمان و فاصله ، برخورد بشه ! البته میشه بصورت منقطع هم از دستگاه استفاده کرد و بدینوسیله کمتر روی فن زوم کرده و فشار کمتری اورد .
یکی از راه هایی که طی تجربیاتم بدان رسیدم این بود که اگه استفاده از این دستگاه رو همراه با بکار گیری قلم مو کنیم ، درصد اسیب بسیار کم و تقریبا از بین میره ! یعنی در همان حال که داریم توسط قلم مو ، الودگی های سطح فن و پروانه شو ، غبار روبی میکنیم ، در همین حال هم توسط هوای فشرده ساطع از این دستگاه ، استفاده کنیم و یا بالعکسش ! یعنی زمانیکه هوای فشرده رو به سمت فن گرفتیم ، از طرف دیگه هم قلم مو رو در لابلای پروانه های فن بچرخونیم تا مو های قلم مو مانع چرخش شدید پروانه فن بشن و تازه خود همین چرخش فن هم کار رو راحت تر کرده و با نیگه داشتن قلم مو در مسیر حرکت پروانه ها ، بصورت خودکار تمیز میشن ! این نوع عملکرد برای تمامی فن ها کاربرد داره و میتونید برای هر فنی و با هر اندازه ای ازش استفاده کنیم ! حتی وجود همین هوای فشرده برای پاک کنددگی بیشتر قلم موی اغشته به شیشه شور نیز موثره و در کنار پاک کنندگی بهتر ، از رسیدن مایع شیشه شور به قسمت موتور فن و رسوندن اسیب به ان هم ، جلوگیری میکنه .
یک مورد دیگه رو هم که بهتره توضیح بدم مربوط به مراحل این تمیزکاری میشه ! یعنی اگه قراره از این روش استفاده بشه ، بهتره مراحل یاد شده بدقت مورد استفاده و عمل واقع شن ! مثلا همونطور که گفتیم بهتره ابتدا و قبل از استفاده از مایع شیشه شور ، یکبار با قلم موی خشک سطح فن و پروانه هاشو تا جایی که میشه تمیز کنیم و سپس از قلم موی خشک بهمراه فشار هوای بلوور استفاده کرده و در مرحله اخره که باید از قلم موی اغشته به مایع شیشه شور رقیق شده بهمراه فشار هوای دستگاه دمنده استفاده کنیم ! در انتها هم توسط هوای فشرده دستگاه ، فن رو خشک کنیم البته با در نظر گرفتن موارد احتیاطی گفته شده ! ( میزان سرعت / زمان / فاصله دستگاه با فن )
مورد دیگه ای که با مشاهده تصاویر داخلی کیس جناب curtis به نظرم رسید عدم استفاده از قسمت پشتی سینی مادربرد بود ! بنظر من کیس CM 690 جناب curtis بهترین و استاندارد ترین کیسی هستش که تا به امروز عرضه شده ( البته من مدل NV 690 شو بیشتر میپسندم ) و با کمی دقت و حوصله ، میشه به نحو احسنت از مزایای بی شمار این کیس استفاده کرد ! انچه من در تصاویر ارسالی جناب مشاهده کردم ، عدم استفاده از امکانات این کیس و کمی هم تعجیل در کابل کشی شون بود ! درباره مقوله کابل کشی منظم ! بنظر من در اولین قدم بهتره تمام کابل های داخلی کیس جدا شده و در مرحله اول فقط کابل های اصلی پاور که قابلیت جدا شدن ( یا همون کابل منیجمینت ) رو ندارن ، به نواحی مورد نظر متصل بشن ! ( البته من این بحث رو روی حساب پاور هایی با ان قابلیت طرح میکنم ) برای نصب کابل های اصلی پاور که اکثرا بصورت متصل به پاور هم هستند ، بهتره تا جایی که جا داره از قسمت های پنهانی همچون پشت سینی مادربرد استفاده بشه !
البته استفاده از نقاط پوشش دارو پنهانی ، فقط برای این کابل ها نیست و در حقیقت برای تمامی کابل های موجود در کیس ، باید تا حد ممکن از این راه استفاده نمود ! نکته مهم دیگه ای که بهتر همین ابتدا عنوان کنم ، بحث تقسیم بندی کابل هاست ! یعنی شما ابتدا باید کابل ها رو دسته بندی کنید و در هر مرحله کابل های هر دسته رو تا حد ممکن بصورت پنهانی ، نصب نمایید ! مثلا شما اول کابل های اصلی پاور رو نصب میکنید و بعدش سایر کابل های متصل به پاور رو و بعدش کابل هایی نیر ساتا یا کابل فن های متصل به ماردبرد و ...! اینطوری شما با دسته بندی کابل ها ، میتونید از فضای ممکن ، حداکثر استفاده رو ببرید ! مهمترین عاملی که بهیچ وجه قابل دست یابی نیست الا با تجربه و حین ازمون و خطا ، بحث بهترین نحوه کابل کشی داخل کیس ست .
یعنی شما هر طوری هم حساب کنید نمیتونید بصورت تئوری به نتیجه مطمئن و قابل اعتباری برای تعیین محل و مکان مناسب قرار گیری کابل ها برسید و تنها راه و مطمئن ترین راه همون بحث تجربه و طی مراحل ازمون و خطا ست ! شما اگه کل کابل های کیس تون رو جدا کنید و از صفر شروع بکار نمایید ، و مراحلی که گفته یا خواهیم گفت رو بکار ببرید ، مطمئنا در هر دفعه و در هر بار که به هر دلیلی کابل ها رو باز کردید و بخواید مجدد وصل و نصب شون کنید ، تجربیاتی کسب خواهید نمود و کم کم بهترین راه رو کشف میکنید ! حتی گاهی مجبور میشید که بار ها و بارها کابل هاینصب و وصل شده رو جدا کنید یا دوباره متصل کنید ! و مهم اینه که در نهایت و بعد از حداقل دو بار جدا کردن تمام کابل ها و اتصال دوباره شون ، به بهترین راه و تمیز و مرتب ترین راه خواهید رسدید و دیگه بعد از اون هر بار که نیازی به جدا کردن و نصب دوباره کابل ها داشته باشید ، میدونید که چی رو کجا و از چه راهی وصل کنید ! پس بحث دقت / حوصله / تجربه و ازمون و خطا تنها راه رسیدن به بهترین حالت ممکن برای شما و کیس تونه .
پس در مرحله اول کابل های متصل به پاور رو به صورت منظم و تا حد ممکن مخفی ، متصل میکنید ! در مرحله دوم سایر کابل های پاور رو که قابلیت جدا شدن دارن و در مرحله سوم هم کابل هایی نظیر ساتا یا فن ها و ...! البته ممکن حین انجام ، به نتیجه ای پس و پیش برسید که دیگه اون به شما و کیس تون بر میگرده !
ادامه در پست بعدی !

Bookmarks