• مواد غذایی سالم و خصوصیات آن
ماهی تازه دارای چشمهای براق و شفاف بوده و فلسهایش نرم و پوست آن زود کنده می شود و ضمنا بو نمیدهد. ماهی که چشمهایش گود و فرو رفته و پوست آن با گوشت کنده شود برای استفاده غذایی مناسب نیست، همچنین ماهی تازه معمولا دارای برنشهائی قرمز رنگ است، حال آنکه ماهی کهنه برانشی رنگ پریده دارد و اگر با انگشت فشار بر ماهی وارد آید گودی حاصله سریعا از بین میرود و در حالی که در ماهی مانده این گودی باقی میماند.
شیرتازه دارای مزه و طعم مطبوع، غلظت طبیعی و رنگ سفید مایل به زرد است و پس از اندک مدتی، قشری از چربی روی آن جمع میشود.
و پنیز تازه و سالم دارای طعم و مزه خوبی است و مزهای شیرین دارد و دارای آب فراوان است درحالیکه پنیر فاسد و خراب دارای رنگی تیره است و بوی آمونیاک میدهد.
و همچنین کره سالم دارای رنگ طبیعی زرد کم رنگ است که البته کره گاو اندکی زردتر است و بوی خاص دارد، طعم و مزه کره بستگی به نوع تغذیه و سلامت حیوان دارد اگر طعم کره تند باشد دلیل بر فاسد بودن آن است.
خامه سالم و تازه رنگی طبیعی دارد و سطح آن صاف و یکدست و دارای طعم و بوئی خوش و شیرین است در حالی که خامه کهنه و فاسد مزهاش ترش و رنگ آن تیره است و روی آن حبابهای کوچک هوا دیده میشود.
• یک روش جدید برای جلوگیری از فساد مواد غذایی
طی قرن ها انسان روش های مختلفی را برای نگهداری مواد غذایی خود برای مدت معینی، ابداع کرده است، مثلاً خشک کردن، نمک زدن، دودی کردن، خشک و سرد کردن، ترشی کردن، کنسرو کردن، انجماد و حفظ و دخیره با استفاده از مواد شیمیایی تعدادی از این روش ها هستند که می توان به آن ها اشاره کرد. هر یک از این روش ها به نوبه خود سودمند هستند. اما روشی مقرون به صرفه تر سالم تر و سریع تر نیز وجود دارد تابش اشعه گاما به مواد غذایی. این روش موجودات میکروسکوپی را که هر ساله میلیونها تن مواد خوراکی با ارزش را از بین می برند، نابود می سازد.
وقتی که یک اتم در معرض تابش قرار می گیرد یونیزه می شود ( یعنی تعدادی از الکترونهای خود را از دست داده و تبدیل به ذرات با بار مثبت می شود. هنگامی که مواد غذایی تحت تابش رادیواکتیو قرار می گیرند، تعدادی از اتم های آن که در مسیر تابش قرار گرفته اند، یونیزه می شوند. این امر تغییراتی مولکولهای بزرگ باکتریها و میکروب ها ایجاد می کند و آنها را نابود می سازد، اگر چه بعضی اتمهای مواد غذایی نیز یونیزه می شوند اما هیچ گونه اثر مضری بر آنها ندارد. مواد غذایی رادیواکتیو نمی شوند، فقط مقداری از ویتامین های آنها از بین می رود. البته این مقدار کمتر از میزانی است که در اثر کنسرو یا انجماد یا خشک کردن تلف می شود. با استفاده از تابش اشعه از دو طریق می توان از فساد مواد غذایی جلوگیری نمود، 1- پاستوریزه نمودن: در این روش از تابش ضعیف استفاده می شود. 2- استریلیزه کردن: در این روش از پرتو گاما که انرژی بیشتری دارد استفاده می شود. میزان اشعه ای که تابانده می شود اکثراً به نوع مواد غذایی و مدت مطلوب بستگی دارد. برای زمانهای کوتاه معمولاً از روش پاستوریزه کردن و زمانی که نیاز به انبار کردن برای مدت طولانی باشد از روش استریلیزه کردن استفاده می شود.
از این روش برای نگهداری انواع مواد غذایی استفاده می شود. ماهی هایی که در معرض تابش قرار گرفته اند را می توان يک ماه بیشتر از ماهی های عادی در سردخانه نگه داشت. صدفهای خوراکی را می توان در دمای 450 فارنهایت تا سه ماه به طور سالم با استفاده از این روش حفظ نمود. این روش در مورد میوه ها نیز مؤثر بوده است. در یک آزمایش پرتقال هایی را که تحت تابش بوده اند و پرتقال های معمولی را پس از 3 ماه انبار کردن با هم مقایسه کردند. مشاهده شد که تنها 2% از پرتقال های تحت تابش و در عوض 66% پرتقال های معمولی خراب شده بودند. از همه مهم تر اینکه هیچ گونه تفاوتی از نظر طعم، ویتامین و شکل ظاهری بین میوه هایی که تازه چیده شده و آنهایی که تحت تابش بوده اند وجود نداشت. این کار در مورد میوه های دیگر مثل هلو، توت فرنگی نیز مفید بود. گوشت در معرض تابش قرار گرفته نیز از نظر طعم بافت و رنگ با گوشت تازه تفاوت جزیی دارد.





پاسخ با نقل قول
Bookmarks