کارشناس مسئول واحد بهداشت حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص احتمال مواجهه افراد با جيوه و در معرض آلودگي قرار گرفتن، هشدار داد.
به گزارش ايسنا منطقه فارس به نقل از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي شيراز، زهرا مومني توضيح داد: جیوه؛ از خطرناك‌ترين آلاينده‌هاي زيست محيطي محسوب مي‌شود و با توجه به استفاده از آن در لوازم الكتريكي و الكترونيكي، بايد از شكستن لامپ‌‌هاي كم مصرف و مهتابي، امتناع كرد.
او گفت: جیوه در صنايع مختلف الكتريك، الكترونيك، باتري‌سازي، ساخت لوازم و دستگاه‌هاي اندازه‌گيري، مصارف دارويي، ساخت دماسنج‌ها، انواع آفت كش‌ها، تهيه ملغمه، آمالگام (نوعی مواد پرکردنی دندان در دندانپزشكي)، توليد سود سوزآور كاربرد دارد.
اين كارشناس بهداشت حرفه‌اي ادامه داد: این فلز سمی، به علت هدايت الكتريكي بالا، در ساخت ترموستات، سوئيچ‌هاي الكتريكي و الكترودها و به دلیل گرماي ويژه و وزن مخصوص بالا، در فشارسنج‌ها، بارومترها و ديگر وسایل كنترلي استفاده می‌شود.
او با يادآوري اين نكته كه بیش از 600 شغل وجود دارد که با جيوه مواجهه دارند، گفت: برخورد شغلی با جیوه در ایران، بیشتر در واحدهای کلرآلکالی صنایع پتروشیمی، معادن جیوه، کارخانه‌های تولید دماسنج، معادن طلا و درمانگاه‌های دندانپزشکی رخ می‌دهد.
مومني با بيان اينكه جیوه مورد استفاده در صنایع و کشاورزی در نهایت می‌تواند وارد فاضلاب شده و در زنجیره غذایی، به ویژه از طريق مصرف ماهی‌های درشت قامت، وارد شود، نسبت به افزایش خطر ناشی از جیوه برای برخی گروه‌ها، اضافه کرد: زنان باردار در صورت خوردن غذای آلوده به جیوه، با خطر انتقال آلودگی از جفت به جنین به طور ناخواسته، مواجه شده و زمینه بروز اختلالات تکامل عصبی و عقب ماندگی ذهنی جنين، را فراهم مي‌كنند.
او اختلال در حواس پنج گانه، بروز آلزایمر در سنین پیری و در موارد حاد، مرگ بیمار را دیگر آسیب های جیوه برای سلامت انسان معرفی و اضافه كرد: متیل جيوه از راه دستگاه گوارش به خصوص در سیستم عصبی مرکزی و کلیه‌ها توزیع شده و به صورت اختلال عصبی تأخیری، تظاهر می‌کند.
کارشناس مسئول واحد بهداشت حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشكي شيراز، افزود: پژوهش‌های سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که جیوه یکی از ترکیبات شایع مورد استفاده در کرم‌ها و صابون‌های روشن کننده پوست، ریمل و پاک کننده‌های دور چشم است و به طور شایع در آسیا و آفریقا استفاده می‌شود؛ استفاده طولانی مدت از این لوازم آرایشی باعث تخریب کلیه، تغیرات پوستی و آسیب‌های نورولوژیک و روانی می‌شود.
مومنی به ضرورت توجه به ایمنی در مواجهه با مواد شیمیایی خطرناک و سمی اشاره و تصريح كرد: در صورتی که لامپ کم مصرف يا مهتابي در خانه بشکند، با توجه به وجود جیوه در آن، به افراد خانواده توصیه می‌شود از اتاق خارج شده و به مدت 15 دقیقه پنجره‌ها را باز بگذارند؛ در صورتی که اتاق دارای تهویه مرکزی باشد، برای جلوگیری از انتشار آلودگی، آن را خاموش کرده و از جارو برقی برای تمییز کردن بقاياي لامپ استفاده نکنند.
اين كارشناس بهداشت حرفه‌اي با تاکید بر ضرورت پوشیدن دستکش یک بار مصرف و استفاده از ماسک تتنفسی در این مواقع، اضافه کرد: لازم است با استفاده از دو تکه مقوای نازک، بقایای لامپ را با احتیاط جمع کرده و با استفاده از پارچه مرطوب، پودر باقیمانده را تمیز كرد.
مومني گفت: با ریختن بقایای لامپ در یک ظرف شیشه‌ای یا پلاستیکی و محکم کردن درپوش ظرف، باید آن را به مامور جمع‌آوری پسماند تحویل داد و پس از اتمام کار، دستان خود را با آب و صابون شست