سلام
درسته الان کمبود وقت دارم ولی به صورت کلی بحث می کنیم !
در پاسخ به شعر چیست ؟ حداقل چیزی که من واسه یه شعر قائل هستم ارائه ی یک مفهوم در
عین انسجام درونی.
ما با این فرض که سهراب سپهری شعر گفته ادامه میدیم.
من هم می دونم شعر نیمایی زیرشاخه ای از شعر نو هست ولی به هر حال رواج شعر نو مدیون
مجموعه افسانه هست. این نیما بود که شروع کرد به پایه سازی و این نوآوری رو معرفی کرد.
شعر نو اصلا چی بود :
1) شعر نیمایی
2) شعر سپید
3) موج نو
الان موفق ترین شیوه شعر نو رو می تونیم شعر نیمایی بدونیم. سهراب سپهری رو هم جز شعر
نیمایی به حساب می آرن. (البته به نظر من کاملا اشتباه ست. چون شعر سهراب یک شعر مجرد و
بی وزن هست)
شعر نیمایی از چه لحاظی برجسته بود :
1) درون مایه و طرز تفکر
2) قالب بندی خاص
اصلا کار به نیما و سبکش نداریم. میایم تفکر سهراب رو بررسی می کنیم. حتما می دونید سهراب
سپهری در دوران خودش زیاد مورد توجه قرار نگرفت. چون مثلا سرودن شعر "آب را گل نکنیم" در
دوران استبداد کاملا بی ربط به نظر میومد !
از لحاظ Composition هم شعر سهراب حرفی واسه گفتن نداره. اصلا نمیشه به دلیل جابه جایی
های معنایی که در شعر دیده میشه، تصویر درستی رو مجسم کرد. (مثلا نمیشه میان سنگ، درخت،
قطار، کبوتر، سیمان، آهن و ... ارتباط برقرار کرد ! ) آرامشی که در شعر سهراب هست یک آرامش
کاذب به نظر میرسه که دلیلش هم همون تفکرات ذن بودیسم و عرفانی هست که از شرقی ها
برداشت کرده ! من فکر می کنم خود کشور ایران از لحاظ عرفان در اوج هست و اصلا نیازی به عرفان
خاور دور نداره.
بله شعر سهراب شاید دارای ظرافت باشه اما همون طور که گفتم اصلا از استحکام کلامی برخوردار
نیست. هر کاری نیاز به زبان خودش داره. این که بیایم به زبان ساده همه چیز رو بیان کنیم گاهی
مضحک هست :
مرد بقال از من پرسید : چند من خربزه میخواهی؟
من از پرسیدم: دل خوش سیری چند ؟
به نظر شما حرف زدن به زبان کدوم راحت تره :مثلا اخوان ثالث یا سهراب سپهری ؟
خب مشخصه که حرف زدن با زبانی نه وزن داره و نه فرم و نه قانونمندی خاصی بسیار آسان هست.
همون تخیل هم که در شعر سهراب وجود داره همون طور که قبلا گفته در بیش تر موارد نامفهوم
هست. به نظر من به جز چند شعر سهراب بقیه اشعارش اصلا در حوزه شعری قابل مقایسه نیست.
به نظرم باید به سهراب بیش تر به عنوان یک نقاش نگاه کرد نه یک شاعر شعر نو.
وقت نیست وگرنه بیش تر می نوشتم.
یا علی ...
Bookmarks