پاسخ: راهنمایی خرید کارت گرافیک برای مانیتور 4k
نقل قول:
سلام
البته الان 1100 یه جاهایی از 12100 گرون تر میفروشن.
حتی اگرهم قیمت یا یه کم ارزون تر هم باشه 12100 به دلیل 10 نانومتری بودن، هسته های گلدن کوو،اسمارت کش دوبرابری، پشتیبانی از جن 4 برای اس اس دی و جن 5 برای گرافیک (روی برخی مادربرد ها هم برای گرافیک هم برای اس اس دی که البته در این صورت گرافیک x8 کار خواهد کرد مثل ASUS Z690 STRIX-E که باید بگم تو جن 4 X8 برای اغلب گرافیک ها کاملا کافیه حتی بالارده ها) تعداد لین PCI-E بیشتر یعنی 20 به 16! که یعنی علاوه برا کارت گرافیک اس اس دی اسلات اول هم مستقیم از پردازنده لین میگیره که باعث افزایش کارایی با کاهش تاخیر میشه همچنین امکان ارتفای بسیار بیشتر (تو 10100 نهایت تازه اگر بردش نسل 11 هم ساپورت کنه (بعضی بردهای نسل 10ی ساپورت نمیکنن 11 رو از نظر بایوسی) نهایتش 10900 یا 11900 هست که کاراییشون تفریبا مشابه 12600 ک هست)
پشتیبانی از رم DDR4و DDR5 (بسته به برد) 12100 که DDR4 3200 رو بدون XMP و روی برد های 610 هم پشتیبانی میکنه، اما 10100 فقط دی دی آر 4 و اون هم 2666 رو پشتیبانی میکنه.
اما نسل 12 تا 14900 میشه ارتقا داد که گستره خیلی بیشتری هست و میدونیم چقدر افزایش کارایی دارن نسبت به نسل های 10 و 11
اگر رم دی دی آر 5 خریده بشه که برای رم هم بسیار آینده نگرانه خواهد بود
در ضمن گرافیک داخلی پردازنده ش هم قویتره، UHD730 روی 12100 از UHD630 روی 10100 خیلی بهتره (دقت کنید 10100 نسخه 630ش با 10400 یا 10900 اینا یکی نیست و کندتر هست با فرکانس پایین تر)
جدا از قدرت 730 گرافیکش جنریشن 12 هست اما 630 9.5 (630 حتی از نسل 10 هم قدیمی تره و توی نسل های قبلش هم بود!)
همچنین 730 میتونه AV1 رو دیکود کنه (برای انکود گرافیک های سری 7000 ای ام دی، 40 انویدیا و آرک اینتل نیازه)
و چون از رم های سریعتری پشتیبانی میکنه (و گرافیک داخلی از رم سیستم به عنوان وی رم استفاده میکنه (که حتما دوال چنل باشه که خیلی توی کارایی هم سیستم و از اون بیشتر گرافیک داخلی موثره)
کارایی بالاتری باز میده (مخصوصا اگه از دی دی آر 5 استفاده بشه که عالی میشه نتیجه و اختلاف خیلی زیاد میشه) اما حتی توی حالت با سرعت بیس پشتیبانی شده توسط هر کدوم تقریبا پهنای باند رم (و وی رم گرافیک داخلی) نسل 12 حدودا دو برابر هست
یعنی 76.8 گیگابایت بر ثانیه در برابر 42.7 گیگابایت بر ثانیه
پهنای باند PCI-E هم توی نسل 12 میشه 78.8 GBps
در برابر نسل 10 فقط 15.8 GBps
که خیلی زیاده اختلاف (البته بگم بردهای اچ 610 از جن 5 پشتیبانی نمیکنن و جن 4 رو باید در نظر گرفت که دو برابر جن 3 میشه) اما باقی چیپست های بالاتر پشتیبانی میکنن)
در کل بماند که برای گرافیک جن 5 برای آینده س و فعلا فقط یک شرکت چینی یک گرافیک جن 5 ساخته که اونم کاملا تبلیغاتی هست چون از نظر قدرت حتی جن 3 هم بیشتر از نیازشه،
و حتی 4090 هم جن 4 هست.
در نهایت تو اینکه ایشون خیلی اصرار روی 4 ک دارن موافق هستم باهاتون که اصرار خیلی به جایی نیست مخصوصا با بودجه ای که دارن (وگرنه برای کسایی که محدودیت بودجه ندارن که خب حتی 8ک هم هست)
- - - Updated - - -
توی مانیتور جز رزولوشن خیلی چیزای دیگه هم هست که مهمه که اگه قرار باشه همش رو بخوایم هزینه هنگفتی باید خرج شه.
مثل رفرش ریت بالا، کنتراست بالا، زاویه دید خوب، 10 بیتی بودن، پشتیبانی از جی سینک و فری سینک، کوانتوم دات، داشتن اچ دی آر اونم حداقل 400 (که برای تجربه خوب باید بیشتر باشه مثل 600-1000-2000)، سرعت پاسخدهی پیکسل های پایین(برای گری تو گری 1 میلی ثانیه یا کمتر)، نوع پنل و کیفیت پنل
همه چیز رزولوشن نیست
برای همین کسی که برای فیلم بخواد بهتره سراغ تلویزیون بره چون تلویزیون 4ک با سایز بزرگتر قیمتش هم خیلی مناسب تر هست.
درحالیکه مانیتور 4ک خیلی خوب و کامل که میشه گفت اگر اولد رو کنار بذاریم (که مزایا و معایب خودش رو داره)
سامسونگ اودیسه جی 8 نئو بهترین هست 32 اینچ، 4ک، 10 بیتی، 240 هرتز، کنتراست بسیار بالا، مینی ال ای دی!!! اچ دی آر 2000!!!، 1 میلی ثانیه! جی سینک و فری یسنک، همه چی تموم
اما قیمت بسیار بالا (کمی از جی 9 نئو 49 اینچ ارزون تره، اگر هم سواله که چرا اختلاف قیمتش کمه در حالیکه اون 49 هست 5ک و این 32 اینچ 4ک باید بگم که ساخت این پنل با این مشخصات توی سایز های کوچیک تر بسیار سخت تر میشه، حتی 27ش رو هنوز نساختن.
حتی جی7 نئو که تقریبا اون مشخصات رو داره اما 165 هرتز هم خیلی گرونه
کلا 4ک هرتز بالا تو مانیتور ها خیلی گرونه و باید سراغ تلویزیون برید (که خب خیلی از امکاناتی که نوشتم رو ندارن)
اما اگر برای فیلم میخواید که خب گزینه بهتری هستن ارزون تر هم هستن
اگر بودجه تون به سری q سامسونگ میرسه که چه بهتر اگر کوانتوم دات میخواید.
یا اگر به ال جی های نانوسل
اگر نه میتونید سراغ برندهای ایرانی هم برید
اسنوا، جی پلاس، سام، اکس ویژن
اما برای مانیتور شما میتونید سراغ نسخه های 2ک یا 3ک برید با این بودجه با رفرش ریت بالا
بی نهایت سپاسگزارم از راهنماییتون حیلی لطف کرید خیلی هم مفید بود
دلیل اصرارم برای مانیتور 4k اینکه علاوه بر کارم تفریح من گیم با کنسول هم هست با مانیتور هست متوجهم که 4k تلویزیون مقزون یه صرفه تر هست ولی من با مانیتور سر و کار دارم بیشتر نهایت اسفاده من از تلوزیون برای تماشای فوتبال که اون رو هم میشه گیرنده رو با مانیتور وصل کرد
در کل برای شرایط فعلی من پردازنده نسل چهاری داریم که گرافیکی مجتمعی داشته باشه که 4k رو هم پشتبانی کنه؟
یا اگر مقدور بود مقرون به صرفه ترین مادبرد و پردازنده نسل 12 چه مواردی رو پیشنهاد میدید؟
گفته بودید:
ما برای مانیتور شما میتونید سراغ نسخه های 2ک یا 3ک برید با این بودجه با رفرش ریت بالا
برای این موارد چی پیشنهاد میدید حقیقت مانتیور اودیسه 8 معرفی کرده بودید عالین ولی برای 20 تا 25 میلیونی من نمیرسه!!
به صورت کلی برای کنسول PS5 ایا ماینتور 4k ایا تفاوت خاصی ایجاد میکنه با 3 یا 2k؟؟
نقل قول:
ممنون از راهنماییتون
من الان xbox series s دارم در اینده هم PS5 می خوام بخرم دلیل اصرار من بر 4k این هست که چون علاوه بر سرگرمی من کارم هم با کامپیوتر شاید 60 تا 70 درصد روز رو با مانیتورم کار میکنم پس با این تفاسیر باید مادربرد رو هم عوض کنم
پیشنهادتون برای مادربرد های نسل 12 و مانیتور چی هست ممنون میشم باز راهنمایی بفرمایید
از series s راضی هستی؟ من میخوام بخرم توی رنج قیمت 14 تومن نمیدونم ps4 دست دوم بخرم یا series s نو !
نقل قول:
بی نهایت سپاسگزارم از راهنماییتون حیلی لطف کرید خیلی هم مفید بود
دلیل اصرارم برای مانیتور 4k اینکه علاوه بر کارم تفریح من گیم با کنسول هم هست با مانیتور هست متوجهم که 4k تلویزیون مقزون یه صرفه تر هست ولی من با مانیتور سر و کار دارم بیشتر نهایت اسفاده من از تلوزیون برای تماشای فوتبال که اون رو هم میشه گیرنده رو با مانیتور وصل کرد
در کل برای شرایط فعلی من پردازنده نسل چهاری داریم که گرافیکی مجتمعی داشته باشه که 4k رو هم پشتبانی کنه؟
یا اگر مقدور بود مقرون به صرفه ترین مادبرد و پردازنده نسل 12 چه مواردی رو پیشنهاد میدید؟
گفته بودید:
ما برای مانیتور شما میتونید سراغ نسخه های 2ک یا 3ک برید با این بودجه با رفرش ریت بالا
برای این موارد چی پیشنهاد میدید حقیقت مانتیور اودیسه 8 معرفی کرده بودید عالین ولی برای 20 تا 25 میلیونی من نمیرسه!!
به صورت کلی برای کنسول PS5 ایا ماینتور 4k ایا تفاوت خاصی ایجاد میکنه با 3 یا 2k؟؟
در مورد سوالتون برای نسل 4 خیر نداریم، باید گرافیک جدا تهیه کنید براش
ارزون ترین نسل 12ی میشه مادربرد h610m با celeron 6900
برای مانیتور SAMSUNG Oddessey G7 عالیه، هم 27 اینچش هم 32 اینچش، همه چی تموم هستن
(مخصوصا با کالبیره کردن دستی دقت رنگش بی نظیر میشه و با با کلی از IPS های بازار برابری میکنه (درحالیکه محاسن خودش رو هم درکنارش خواهد داشت و قیمتش هم خیلی مناسب تره، پروفایل کالیبره شده ش هم توی نت موجوده که میشه با دانلود و بعد از نصب مانیتور نصبش کرد (مشخصا چندین پروفایل متفاوت خواهید دید که بر اساس سلیقه شخصیشون انجام دادن اما همشون بهتر از دیفالت هستن)
2ک با نسبت تصویر 16:9 که همیشه باید نسبت تصویر رو هم کنارش گفت وگرنه صرف 2ک هر رزولوشنی که طولش بین 2000 تا 2999 پیکسل داشته باشه رو شامل میشه. دقیق ترش مثل QHD که دقیقا اندازه 4 تا اچ دی هست (انگار 4 تا مانیتور اچ دی خریدی از نظر فضای کاری) که میشه 2560 در 1440 که 1440p هم بهش میگن. (اما 2ک های دیگه با نسبت تصویر های دیگه هم داریم)
این درحالیکه 3ک که روی اکثر مانیتور ها هست (مدل سرفریس مایکروسافت که با نسبت 3:2 هست کلا فرق میکنه مثلا) و اکثر مانیتورای این رزولوشن نسبت تصویر 20:9 دارن
240 هرتز (که روی 144 و 120 و 60 هم قابل تنظیم به راحتی هست و هر رزولوشن و هرتزی این وسط هم با محاسبه قابل ایجاده)
10 بیتی (برای درک تفاوت 10 با 8 بیت اشاره کنم که 8 بیتی قابلیت نمایش 16.4 میلیون رنگ رو داره اما 10 بیت بیش از یک میلیارد رنگ!!!! یعنی همون دوبیت اضافه چندین برابر میکنه تعداد رنگای قابل نمایش رو (در حال حاضر 12 بیتی توی دالبی ویژن هست (که اونم غیر واقعی زیاد داره مثل اچ دی آر که الکی زده باشن حتی برندای معتبر)
1ms (که برای پنل VA که سرعت پاسخدهی بالا (که یعنی تاخیر بیشتر به عنوان نکته منفی) از ایراداتش هست (و خیلی از پنل هاش حتی 4-6 و بعضا 8 میلی ثانیه بالا میره 1 MS عالیه و سامسونگ توی تولید این پنل تو دنیا نظیر نداره و به بهترین شکل به نکامل رسوندناش
کوانتوم دات - فری سینک جی سینک - کنتراست بسیار بالا - نمایش رنگ مشکی بسیار خوب - زاویه دید بالا - منحنی واقعی 1000 آر مثل خود حدقه چشم انسان - دارای نورپردازی آر جی بی هم جلو هم پشت مانیتور
قابلیت تغییر ارتفاع، چرخش به راست و چپ و بالا پایین- HDR600 واقعی (یعنی واقعا میتونه تا 600 نیتس تولید کنه که البته در عمل تا نزدیک 700 هم میتونه اما چون اچ دی آر 700 نداریم پایین تر 600 سرتیفیکیتش رو گرفته)
قابلیت PIP یا همون تصویر در تصویر که اینروزا توی خیلی از ماینتورها نیست با دو حالت یکی بزرگ یکی کوچیک یا نصف نصف از دو منبع متفاوت (دارای دو پورت دیسپلی پورت و یک اچ دی ام آی)
دارای دو یو اس بی 3.0 به عنوان هاب
امکان به روز رسانی فریم ویر توسط خود کاربر (که بسیار امکان خوبی هست چون باقی مانیتورها خیلیاشون فقط توسط سازنده و نمایندگی هاشون (که تو ایران گارانتیاشون این امکان رو ندارن) این امکان رو میدن یا پورت خاصی گذاشتن که فقط خودشون کابلش رو دارن و فایلش رو
و الکی هم نیست برای مثال برای همین جی 7 تا الان توی دو سال 4 تا آپدیت اومده و برخی باگهاش برطرف شده
نسخه 27 اینچ انحناش بیشتر مشخصه چون 1000آر وقتی توی 27 بیاد بیشتر میشه تا توی 32
نسخه 3ک جی 7 نداریم چون نسبت تصویر عوض میشه از 16:9 به 21:9 میشه 34 اینچ که جی 5 باید گرفت (یا شیائومی که پایین تر معرفی کردم ، البته ایسوس، ام اس آی، گیگا توی برندای معتبر هم توی این رزولوشن دارن اما با امکانات کمتر قیمتشون هم بیشتره (سامسونگ توی برندای درجه یک مناسب ترین قیمت رو تو ایران داره اونم به خاطر سود پایینی هست که گارانتی هاش چه اصلی چه شرکتی درمقابل گارانتی برندای دیگه اتی که گفتم میکشن روش) که قبلا فقط 2 میلیون از 32 اینچ جی 5 گرونتر بود اما الان شده هم قیمت 32 اینچ جی 7! و ارزشش رو از بین برده چون 32 جی 7 مانیتور بهتری هست. این 3ک میشه 3440 در 1440 که WQHD میشه و محیط کار بیشتری در اختیار قرار میده و برای ادیت اینا این فضای اضافی به کار میاد اما تو کارهایی که نسبت تصویر استاندارد 16:9 براش بهینه شدن مثل خیلی فیلما یا بعضا بازی ها و ... خب مشکی نشون میده اطرف رو که طبیعی هست. 3ک با نسبت 32:9 هم داریم که روی 49 اینچهای منجنی اولیه سامسونگ بود یعن 3840 در 1080 هنوزم 49 اینچای ایسوس تو رنج قیمتی تا 60 میلیون (چون ایسوس تو ایران خیلی گرون فروخته میشه) این مدل های قدیمی هست (درحالیکه سامسونگ اودیسه جی 9 (غیر نئو که مینی ال ای دی نیست اما 5ک هست با کلی امکانات بیشتر هم همین قیمته) که این رزولوشن در اصل دقیقا دو تا فول اچ دی 1920 در 1080 توش جا میشه بصورت افقی (یا با تغییر نسبت در مجموع پیکسل های مورد نمایش)
در مقابل اون QHD میشد 4 تا HD (نه فول اچ دی)
یه نکنه مهم هم بگم، خیلی از خریداران و حتی فروشنده ها و حتی یوتیبرهای ایرانی با ساب های خیلی بالا (که شاید بشناسین کسی که مد نظرم هست چون همون مدل سامسونگ 49 اینچ رو خریده بود و میگن 4ک هست) تعریفشون از 4ک توی مانیتور اشتباه میشه.
چون به بعضی از رزولوشون هایی که بالاتر توضیح دادم هم همچنان میگن 4ک، و اینکه حتی اون چیزی که توی عوام و غیر طراحان و بیشتر توسط سازندگان و توی تبلیغات اونم به عنوان 4ک جا افتاده اصلا 4ک نیست یعنی حتی عدد اول با 4000 شروع نمیشه و بلکه با 3840 شروع میشه (که زیر مجموعه 3ک حساب میشه) با نسبت تصویر 16:9 که میشه 3840 در 2160 که اسم درستش UHD یا p2160 هست
و 4ک واقعی 4096 در 2160 هست که باز زیرمجوعه 2160P هست اما دیگه UHD نیست، که این رزولوشن میبینید نسبت تصویر متفاوتی داره و کمی از نظر طول، طویل تر هست (هرچند به قدری جزیی هست که مشخص نمیشه آنچنان)
اون 5ک هم که توی 49 اینچای رده بالاتر مخصوصا اودیسه جی 9 شاهدش هستیم منظور توی نسبت تصویر 32:9 هست، یعنی 5120 در 1440 که اگر حساب کنید حتی از 4ک تعداد پیکسل کمتری داره (کافیه برای شمارش تعداد پیکسل ها توی هم ضربشون کنید هر چی عدد بیشتری به دست اومد یعنی تعداد پیکسل ها بیشتر و برای گرافیک رندر بازی توی اون رزولوشن سخت تر خواهد بود (با ثابت بودن باقی شرایط و عوامل) که این یکی رو مثال دیگه میزنم چون خیلیا دیدم اشتباه کردن و یا به مدل 3ک اودیسه جی 9 یا به 5کش گفتن 4ک! درحالیکه جفتشون پیکسلای کمتری نشون میدن.
مثلا UHD که تو بازار به 4ک (16:9) معروفه 8,294,400 پیکسل در هر فریم، اما مدل بالایی جی 9 که 5K هست (32:9) میشه 7,372,800 پیکسل در هر فریم! یعنی نزدیک 1 میلیون پیکسل در هر فریم کمتر که رقم قابل تاملی هست و سبک تری برای گرافیک برای رندر
در مقابل 5K های 5120 در 2160 با نسبت 21:9 داریم که 11,059,200 پیکسل و 16:9 یعنی 5120 در 2880 که 14.745.600 پیکسل که رقم خارق العاده هست در هر فریم داره که اگر حساب کنید یعنی توی نسبت تصویر 16:9 یک گرافیک توی 5ک باید نزدیک به 2 برابر 4ک (کمی کمتر) رو رندر کنه! که اصلا شبیه به صرفا 1ک افزایش رزولوشن نمیمونه!
و به شدت سنگین تر میشه
درحالیکه 5ک هایی که اکثرا هستن 32:9 هستن حتی حدود 1ک سبک نر تز 4ک 16:9 ی هستن بری رند توسط گرافیک
دیگه سمت 8ک نمیرن که با اعدادی بالای 30 میلیون پیکسل مواجه میشیم و گرافیک ها صرفا امکان نمایش تصویر یا پخش فیلم با هرتز پایین رو توش دارن (حتی پرچمدارهایی مثل 4090 اما اجرای گیم در حد فقط چن فریم بر ثانیه) اضافه کنم که سری 40 انویدیا به دلیل استفاده از کانتور قدیمی دیسپلی پورت 1.4a تو این زمینه از ای ام دی که 2.0 داره عقبه (مشخص هم نیست دلیل این کار چیپ حتی روی گرافیک پرچمدارش
درسته فعلا شاید لزومی نباشه اما خیلیا که 4090 بخرن شاید تا سالها بهش دست نزنن و با پیشرفتی که مانیتورا دارن میکنن و خیلی جلو زدن از کارت گرافیک ها (برخلاف سالیان سال که مانیتورا خیلی عقب بودن و توی فول اچ دی 60 هرتز گیر کرده بودن و اکثرا با فقط پنل تی ان، اما یهو کلی پنل جدید اومد (تا قبلش ایرادات ذاتی هم شون جز تی ان بسیار زیاد بود که برخی هنوزم هستن مثل اولد ها که ایرادات ذاتیش بعد این همه سال پابرجاهست و هر چقدر هم مخصوصا الجی که بازار اولد صفحه نمایش های بزرگ دستشه تلاش کرده و بهبود داده اما ایرادات کلیتشون باقی مونده، از عمر کوتاه پنل تا مشکلات گوستینگ، برن این (باز سامسونگ که توی اولد بازار صفحه نمایش های کوچیک یعنی گوشی و تبلت دستشه موفق تر هست و سوپر آمولد ها خیلی بهتر ظاهر شدن با عمر خیلی یشتر و مشکلات کمتر)
یا الان مانیتور تا 500 هرتز اومده درحالیکه هر چی میگذره با اومدن بازی های سنگین تر (و البته کم کاری و تنبلی بازی ساز ها توی بهینه سازی گیم هاشون) هر چی جلو میریم با کارتای قوی تر حتی داریم هی عقب تر میمونیم تو اف پی اس،
یعنی با گرافیک پرچمدار چن سال پیش مثلا میگم ولفنشتاین آخرین ورژن رو 240 هرتز ثابت با اچ دی آر روشن 10 بیت میگرفتم، (گرافیک سال بازی سال) توی 2ک ،
بعد نسل بعدی گرافیک پرچمدار بازی سال 240 که سهله حتی 165 هم بعضا نمیداد و شاید 144 مناسب تر بود
نسل بعد بازی سال هم که میبنید حتی جاهایی 120 هرتزم زیادیه برای کارت پرچمدارش، کافیه مثلا سایبرپانک رو با اولترا پری ست و ری تریسینگ اجرا کنید حتی با 4090ش تو 4ک مخصوصا اصلا نزدیک این عدد هم اف پی اس نمیده (حتی گیمی هست که توش 4090 ریز 20 فریم میده تو 4ک بدون dlss (که اصلا بعید نیست سرجا انداختن و فروش سری 40 که فقط از نسخه 3ش که خب خیلی خفن تر شده پشتیبانی میکنن این کارایی خیلی ضعیف با ری تریسینگ بدون دی ال اس اس کاملا حتی تعمدی باشه ویا با سازنده برای عدم فعال سازی برخی بهینه سازی ها هماهنگ کرده باشه یا از اون راحت تر توی درایورش تعبیه کرده باشه
وگرنه اگر تعمدی نباشه و واقعا انقدر گیم ها سنگین و بدون بهینه سازی برای پی سی مخصوصا بشن که اصلا فاجعه س.
اگر کارت ای ام دی باشه که دیگه واویلا میشه چون توی ری تریسینگ خیلی افت میکنه (حتی با دست به دامن DLSS 3.0 شدن هم توی انویدیا (که خب گول زدن هست و حتی توی حالت کوالیتیش هم که کمترین بوست رو میده کیفیت مثل فریم اصلی نیست چه برسه به پرفورمنسش ) بار اف پی اس دریافتی اصلا قابل قبول برای سیسمی به اون گرونی با گرافیکی اونقد خفن پردازنده های حتی ای ام دی X3D ، رم های فوق سریع DDR5 ، اجرا از روی اس اس دی (که داره جز ملزومات میشه ابته اثر اصلیش تو مدت لود هست نه اف پی اس گین) یعنی یک سیستم حتی 200-300 میلیونی (با مانیتور خفن حتی تا 400 میلبیونی) فک کنید همچین اف پی اسی بده!
پولی که تا چن سال پیش میشد باهاش ماشین خارجی و حتی خونه خرید تو شهرستان ها، و چن سال قبل ترش بهترین ماشینای تو ایران و حتی خونه تو تهران
و الان هم که هنوز 2023 هستیم سامسونگ حتی مانیتور مخصوص گیم سامسونگ اودیسه نئو جی 9 57 اینچ 8ک مینی ال ای دی 240 هرتز معرفی کرده!
و تو ایرانم هست میشه خرید.
4090 میتونه فقط 8ک رو تازه با فشرده سازی تصویر با 60 هرتز پشتیبانی کنه اونم تازه روی 4:2:0 و 4:2:2 (یعنی امکان پخشش بصورت 4:4:4 نداره)
اما 7900 XTX اینا که دیسپلی پورت 2.0 داره میتونن تا 16ک 60 هرتز نمایش بدن، یا 10 ک 80 هرتز یا 8 ک 120 هرتز چون پهنای باندش بیشتر از دو برابر 1.4 هست یعنی 80 گیگابیت در مقایل 32.4!
تازه بگم 2.0 ش تازه نیست و 2019 معرفی شده! (یعنی حتی امکان استفاده ش تو سری 3هم بود اما اون وقت درسته مانیتورای خفن اینجوری نداشتیم و پورتش هم گرون بود اما الان که دیگه این بهونه ها نیست)
اضافه کنم از محاسن دیگه نسخه 2.0 ش امکان گرفتن 16 ک تو 60 هرتز با اچ دی آر فعال و 4.4.4 (البته با فشرده سازی) فقط نیست
بلکه همزمان میشه دو تصویر 8 ک 120 هرتز 4.4.4 با اچ دی آر یا 2 تصویر 4ک 144 هرتز
یا سه تصویر همزمان 10 ک 60هرتز 4.4.4 با اچ دی آر (با فشرده سازی)
یا 3 تا 4ک 90 هرتز اچ دی آر 4.4.4 بدون فشرده سازی ازش گرفت که بی نظیره
البته توی خرید کابل های اچ دی ام آی حتی 2.0 و دیسپلی پورت 1.4 هم اگر جدا نیاز داشتید حتما سراغ مدل های معتبر برید وگرنه مدل های بیکیفیت و ارزون خیلی از امکاناتشون رو نمیتونن بدن (شاید باعث تعجبتون بشه اما توی تست های بیشتر از 100 تا کابل که توش کلی از برندای مختلف هم بود که ارزونترین با گرون ترین بعضا تا 10 برابر اختلاف قیمت داشت (توی سایز یکسان) چه اچ دی ام آِی چه دیسپلی پورت (تازه میگم نسل های قبلی) حتی کابلهایی بودن از برندهای معتبر که بعضی جاها نمیتونستن تست هایی رو پس کنن، حالا ممکن بود فقط یکی رو نتونن بعضی ممکن بود تا چن تا رو نتونن (چون تست این کابل ها خیلی هم ساده نیست و دستگاه خاصی میخواد)
وقتی قضیه به 2.1 تو اچ دی ام آی و 2.0 توی دیسپلی پورت برسه که سخت تر هم میشه و قیمت کابلای جداش هم فضایی میشن (خوشبختانه خب روی مانیتورها دیفالت حداقل یکیش رو یعنی دیسپلی پورت رو میذارن (اگر هر دو رو نذارن)
گزینه دیگه شیائومی سرفیس 34 هست که 3ک هست و تقریبا مشخصاتش مثل جی 5 سامسونگ هست اما حدود 7-8 میلیون ارزون تر
سراغ برندهای متفرقه مثل مسترتک هم نرید که روی کاغذ مشخصاتشون بالاست اما تو واقعیت زمین تا آسمون فرق دارن و برندهای ساختگی هستن یعنی حتی وب سایت نداره برای خودش و یک شرکت ایرانی به چین سفارش ساختش رو داده (مثل خیلی دیگه از محصولات مثلا ساخت داخل)
با این تفاوت که اینجا میگن مسترتک همون کولر مستره فروشنده ها! یا زیر مجموعه ایسوس هست! و به اسم جنسای معتبر قالب میکنن!
در مورد کنسول ها باید بگم خودشون مانیتورهایی رو که کامپتیبل هستن نوشتن، یکی از محدویت هایی که کنسول ایجاد میکنه اینه که از دیسپلی پورت پشتیبانی نمیکنه و ناچار سراغ اچ دی ام آی باید رفت که پهنای باند کمتری داره.
مثلا همین مانیتورهایی که نام بردم HDMI 2.0 هستن برای همین درسته 120 هرتز کنسول رو میتونن بدن اما بدون قابلیت VRR
برای اون باید مانیتورهایی بخرید که HDMI 2.1 داشته باشن که خب فقط مانیتورهای جدید که کم هم هستن دارن چون چن وقته که معرفی شده
اما خیلی از مشتریام برای اکس باکس و پلی استیشنشون همین اودیسه جی 7 دادم بسیار راضی هستن، حتی از جی 5 ها هم راضین، جی 9 هم که اصلا یه دنیای دیگه س
هر چند جی 9 صرفا برای کنسول مناسب نیست و برای پی سی (به عنوان دستگاه اصلی ) عالیه
برای کنسول پولدارها سراغ سامسونگ آرک میرن 55 اینچ 4ک 144 هرتز که دوال پرپس هم هست یعنی تی وی مود داره و مانیتور مود که کلا همه چیش حتی ریموت هاشون فرق میکنه
البته که خیلیم گرونه
محصول جدید تر و ارزون تر هم داده اودیسه نئو جی 7 (دقت کنید این مدل که نئو قبل جی 7 اومده جدیده و 43 اینچ و با جی 7 نئو که 32 اینچه کلا فرق دارن)
نقل قول:
از series s راضی هستی؟ من میخوام بخرم توی رنج قیمت 14 تومن نمیدونم ps4 دست دوم بخرم یا series s نو !
ببینید این مسپله بتسگی داره به شما مثلا من چون به خاطر کنکور نتونسته بودم بازی های نسل 8 رو انجام بدم برای من خوب بود شما ببنید تو بازی های انحصاری کدپمش رو دوست دارید برای ایکس باکس یا برای سونی رو یک مسپله ای هم که داره اینکه چون ایکس باکس برای امریکاست تو بازی های انلاین باید dns باید عوض کنیم چون در غیر اینصورت میگه شما در منطقه ممنوعه هستید!! در کل بستگی داره چه بازی هایی انجام بدید و اینم در نظر داشته باشید که رفته رفته برای کنسول های نسل 8 مثل ps4 دیگه بازی منتشر نخواهد شد
نقل قول:
ببینید این مسپله بتسگی داره به شما مثلا من چون به خاطر کنکور نتونسته بودم بازی های نسل 8 رو انجام بدم برای من خوب بود شما ببنید تو بازی های انحصاری کدپمش رو دوست دارید برای ایکس باکس یا برای سونی رو یک مسپله ای هم که داره اینکه چون ایکس باکس برای امریکاست تو بازی های انلاین باید dns باید عوض کنیم چون در غیر اینصورت میگه شما در منطقه ممنوعه هستید!! در کل بستگی داره چه بازی هایی انجام بدید و اینم در نظر داشته باشید که رفته رفته برای کنسول های نسل 8 مثل ps4 دیگه بازی منتشر نخواهد شد
من سالهاست که pc گیمر هستم و در طول این ۱۸-۱۹ سال دیگه قید حسرت انحصاری رو زدم! البته خداروشکر در سالهای اخیر درکنار انحصاری های Xbox. که همیشه ماکروسافت برای pc هم نسخه میده، چند سالیه که انحصاری های playstation هم داره برای pc ارائه میشه، بازی هایی مثل God of war, Spiderman, reddead,horizon ,last of us و بازی های دیگه. رسما انحصاری خاصی نمونده و این جدیدها هم بزودی برای pc ارائه میشه،
درمورد بازی آنلاین هم زیاد اهلش نیستم، البته dota2 و WOW بازی میکردم ولی اهل فیفا و کال آف دیوتی و این بتل رویال ها نیستم.
دلیلم برای خرید کنسول اینه که به تازگی صاحب دوقلو شدم و چون فضای خونه کمه و میز رو باید تقدیم بچه ها کنم، میخوام این کیس گنده ای که دارم رو رد کنم و بجاش یک کنسول و یک لپتاپ معمولی بخرم.
اگر روی 4ک با رفرش ریت بالا و قیمت پایین (نسبت به بقیه مدل های با کیفیت که قیمتشون خیلی بالا هست میگم) توی برندای معتبر و با کیفیت بگردید
سامسونگ توی جی 7 ها یک مدل 28 اینچ داره که 4ک هست 144 هرتز و برخلاف بقیه اودیسه های بالارده هم تخت هست هم IPS
قیمتش هم 38 تومن با گارانتی اصلی و 35 تومن با گارانتی شرکتی هست.
نورپردازی هم داره، در اصل از نظر قیمتی بین جی 7 32 اینچ 2ک 240 هرتز و جی 9 معمولی 49 اینچ قرار میگیره
نقل قول:
من سالهاست که pc گیمر هستم و در طول این ۱۸-۱۹ سال دیگه قید حسرت انحصاری رو زدم! البته خداروشکر در سالهای اخیر درکنار انحصاری های Xbox. که همیشه ماکروسافت برای pc هم نسخه میده، چند سالیه که انحصاری های playstation هم داره برای pc ارائه میشه، بازی هایی مثل God of war, Spiderman, reddead,horizon ,last of us و بازی های دیگه. رسما انحصاری خاصی نمونده و این جدیدها هم بزودی برای pc ارائه میشه،
درمورد بازی آنلاین هم زیاد اهلش نیستم، البته dota2 و WOW بازی میکردم ولی اهل فیفا و کال آف دیوتی و این بتل رویال ها نیستم.
دلیلم برای خرید کنسول اینه که به تازگی صاحب دوقلو شدم و چون فضای خونه کمه و میز رو باید تقدیم بچه ها کنم، میخوام این کیس گنده ای که دارم رو رد کنم و بجاش یک کنسول و یک لپتاپ معمولی بخرم.
اگر براتون اهمیت نداره بازی های انحصاری کنسول خوبیه انصافا و خوش قیمته می تونید لیست بازی های گیم پس رو هم ببنید البته متاسفانه یکم قیمت هاش رفته بالا و گیم پس ماهیانه شده 100 تومن تقریبا ولی مثلا نکته ای که برام عجیب بود اولین بار تو بازی اسسین اودیسه دیدم که کیفت بازی پایین اورده شده بود تا FPS بالایی داشته باشه شایدم من اینجوری حس کردم ولی خب بعضی جاها رسما سنگ های بازی حالت مربع مربع کوچی داشت که یکم جالب نبود بالاخره منظور سخت افزار ضعیفتری دراه نسبت به برادر بزرگترش و ps5
نقل قول:
انکته ای که برام عجیب بود اولین بار تو بازی اسسین اودیسه دیدم که کیفت بازی پایین اورده شده بود تا FPS بالایی داشته باشه شایدم من اینجوری حس کردم ولی خب بعضی جاها رسما سنگ های بازی حالت مربع مربع کوچی داشت که یکم جالب نبود بالاخره منظور سخت افزار ضعیفتری دراه نسبت به برادر بزرگترش و ps5
این قضیه کاهش کیفیت برای اجرا توی رزولوشن بالاتر یا اف پی اس بیشتر توی کنسول ها چیز جدیدی نیست اصلا.
توی پی سی چون از خیلی قدیم تر امکان انتخاب رزولوشن و کیفیت اونم با گزینه های زیاد در دسترس بود (هر چی هم میگذره گزینه های بیشتری اضافه میشه چه توی خود گیم چه توی کنترل پنل کارت گرافیک (که خیلیا ازش غافل هستن و حتی دیدم روی سیستمشون نصب نیست (یعنی درایور انویدیا مثلا نصبه اما کنترل پنلش خیر، که بصورت جدا از مایکروسافت استور امکان نصبش هست البته) و با تنظیمات بهینه کنترل پنل درایور (چه انویدیا چه ای ام دی چه اینتل (اما انویدیا گزینه های بیشتر و در کل برنامه یوزر فرندلی تری داره با وجود پیشرفته تر بودنش از نظر من) میشه کارایی رو حتی تا 20 درصد بالاتر برد یا پایین تر آورد (و به جاش مصرف رو مثلا کمتر کرد و اگر لپ تاپ هست باتری بیشتری داشت که البته مورد استفاده ش کم هست چون اکثر گیمر ها روی باتری گیم نمیزنن و روی باتری هم راحت میشه فقط با گرافیک اینتل یا ای ام دی داخلی کار کرد که بسیار مصرف کمتری داره، اما به هر حال اگر کسی بخواد روی باتری با گرافیک جدا بازی کنه یا لپ تاپش اصلا گرافیک داخلی نداشته باشه که خیلی احتمالش کمه اینکارم میشه کرد)
همچنین امکان گرفتن فریم ریت بیشتر با کیفیت هر فریم کمتر یا برعکس هم با تنظیمات هست (هم حالت ساده داره که کافیه بین دو حالت پرفورمنس یا کوالیتی سویچ کرد برای آماتور ها هم تنظیمات پیشرفته که خیلی دیگه میشه اپتیمایر کرد برای هرکدوم که نیاز باشه)
سر همین تو پی سی اگر کاربری ببینه توی تنظیمات و رزولوشن انتخابی اف پی اس مناسبی نمیگیره میتونه پایینترشون بیاره تا جایی که مناسب باشه براش.
اما توی کنسول ها چون همه چی با مدیریت سیستم عاملش هست دست کاربر خیلی بسته تر هست
برای مثال پی اس فور 4 پرو با عنوان اجرای بازی ها توی رزولوشن 4ک تبلیغ شد اما خیلی زود مشخص شد که این کار صرفا با آپ اسکیلینگ صورت میگیره و بازی توی 1080 رندر میشه و بعد به 4ک آپ اسکیل میشه (چون اصلا سخت افزار پی اس فور پرو برای 4ک قدرت کافی نداشت)
این فناوری هایی مثل DLSS و FSR اینا هم یه شبه به وجود نیومدن و مدت هاست بطور خیلی ساده تر وجود داشتن، اما با تکاملی که بهش رسیدن و پیشرفتی که میکنن خیلی گزینه مناسبی به کاربران میدن و دیگه نیاز نیست کل یک فریم کیفیتش پایین باشه و فقط جاهایی که اهمیت کمتری داره توی رزولوشن و با کیفیت کمتری رندر میشه ، بلعکس قسمت های مهم با کیفیت بالاتر و اینجوری تجربه اف پی اس بالاتر به همراه کیفیت قابل قبول به کاربر داده میشه.
توی پی اس 5 و اکس باکس سریز اس و اکس هم قضیه آپ اسکیلینگ و رندر با کیفیت کمتر همچنان هست، این بار سخت افزار مخصوصا پی اس 5 و سریز اکس برای 4ک و بازی هایی که براش میسازن که بهینه میشن کافی هست اما دیگه مثل قبل رفرش ریت 60 نیست و امکان 120 هرتز که اضافه شده نیاز به رندر توی همین عدد برای فریم ریت رو هم داره.
که هم نیازمند مانیتور یا تلویزیونی هست که 4ک 120 هرتز پشتیبانی کنه، هم برای اینکه بشه هنگام متغیر بودن فریم ریت از پارگی تصویر جلوگیری کرد باید HDMI 2.1 داشته باشن (که فقط شامل مدل های جدید اونم نه همشون میشه چون 2.1 مدت زیادی نیست معرفی شده و حتی تا یک سال بعد معرفیش هم مانیتور ها و تلویزیون هایی میومدن که ازش پشتیبانی نمیکردن) تا از VRRپشتیبانی کنه.
(هیچ گرافیکی نمیتونه مخصوصا توی کیفیت بالا اونم برای بازی های روز بطور دائم یک فریم ریت ثابت رو همیشه بده و همواره این عدد توی تغییر خواهد بود جز برای گیم های قدیمی تر و ساده تر که یه جورایی برای اون گرافیک حکم آب خوردن داشته باشن و همیشه بتونه ثابت حتی توی عدد بالا رندرش کنه (برای مثال بازی ولفنشتاین رو تست کردم نیو اردر رو ماکسیمم خود گیم 200 بود (تو نسخه های جدید تا 1000 برداشته شده که تست کردم 4090 تا 700 حتی میتونست با کیفیت اوبر که میشه اولترا هم رندر کنه) کل مدت بازی همین 200 رو میتونست بده و درنتیجه هیچ پارگی تصویری حتی اگر جی سینک یا فری سینک اینا هم نباشه پیدا نمیشد)
اکس باکس سریز اس کنسول خوبیه اما برای 4ک 120 ضعیفه، اما اگر به 4ک 60 یا 2ک 120 یا فول اچ دی 120 راضی هستید اوکیه
که پیشنهاد من 2ک 120 بهتر از 4ک 60 هست توی خیلی از گیم ها،
مگر بازی های استراتژیک که توشون فریم ریت بالا معنی خاصی نداره که این گیم ها برای پی سی هست نه کنسول
توی شوتر مخصوصا اف پی اس بالا خیلی مهم میشه. تفاوت بین 60 تا 120 هم خیلی زیاده (بین 120 تا 240 هم تفاوت قابل توجهی هست اما نه به اندازه 60 تا 120 (یا 144) خیلی خیلی مشهود)
و بالاتر از 240 به نظر بنده (و خیلی از تک تیوبرهایی که دیدم) دیگه فرق خاصی متوجه نمیشید، من که تا 360 هرتز رو تونستم تست کنم، فرقی بین 240 با 360 ندیدم، و وقتی بین 360 فرقی نکنه 480 و 500 هم که اومدن نباید فرقی کنه.
مخصوصا که این اف پی اس بالا با پوینت های منفی همراه هست.
برای مثال 360 هرتز یا 480 اینا فقط توی فول اچ دی در دسترس هستن پس حتی 2ک هم از گزینه ها خارج میشه چه برسه به 4ک
فول اچ دی هم به نظر من دیگه حداقل حساب میشه و بهتره تا حد توان سمت 2ک رفت
همون طور که یه زمانی 60 هرتز خیلی مناسب حساب میشد اما امروزه دیگه 144 هست که مناسب حساب میشه و 60 کم هست.
TN:
تازه پنل های خیلی سریع 480 اینا معمولا TN هستن که قیمت پایین با امکان ساخت سرعت پاسخدهی پایین و رفرش ریت بالا و عمر بسیار طولانی رو به ارمغان میارن در مقابل زاویه دید پایین (چه از گوشه ها چه بالا پایین به شدت اثر منفی داره) دقت رنگ بسیار پایین (مخصوصا برای طراحان) کنتراست پایین، رنگ مشکی بد (پنلی که همه چی تموم باشه نداریم)
البته همین TN ها خیلی ساله که کمکمون کردن و واقعا عمر بالاشون قابل تحسین هست، به طوری که اولین مانیتور ال سی دی که من گرفتم سونی سال 78 بود که خیلی هم گرون بود هنوزم سالمه و هیچ مشکلی براش پیش نیومده (که 18.1 اینچ بود اصل ژاپن و هنوزم دارمش سه خروجی تصویر که میشه با یه دکمه بینشون سویچ کرد به همراه اسپیکر داخلی) که بعدا 17 و 19 اینچش هم گرفتم و همه شون سالمن،
درحالیکه پنل های دیگه خیلی عمر کمتری دارن
VA
برای گیم و فیلم پنل VA رو پیشنهاد میدم، به دلیل قیمت مناسب (نه به ارزونی تی ان نه به گرونی آی پی اس یا اولد) ، زاویه دید خیلی بهتر از تی ان (اما کمتر از آی پی اس) البته از اونجایی که اکثر پنل های وی ای منحنی هستن مشکل زاویه دید حل شده توشون چون برای کسی که دقیقا وسط نشسته یه جورایی خمیدگی باعث میشه فاصله ش و زاویه ش از هر گوشه یکی باشه برای همین زاویه دیدش برای اون فرد عالی و حتی بهتر از آی پی اس میشه اما برای کسایی که از جای دیگه بخوان نگاه کنن مانیتور منحنی رو تجربه خوبی نخواهد بود
کنتراست بسیار بالا (تقریبا سه برابر آی پی اس که اگر اولد رو کنار بذاریم بهترین هست) این باعث میشه که حتی فیلم هایی که دارای تم بسیار تاریک یا بازی های این سبکی تو این پنل خیلی بهتر و دلپذیر تر باشن. مخصوصا که رنگ مشکی که پنل وی ای نشون میده خیلی واقعی تر از تی ان و آی پی اس هست (باز اولد جداست که چون پیکسل ها بک لایت ندارن و خودشون جدا کار میکنن با خاموش شدن میتونن بهترین مشکی ممکن رو بوجود بیارن)
برای مثال یکی از سریال های خیلی معروف که فصل آخرش هم باعث دلخوری هوادارنش شد قسمتی داره که جنگ شب هست و کل قسمت بسیار تیره و تاریک هست، اون رو اون موقع من توی مانیتور پنل تی ان دیدم که اصلا تجربه خوبی نبود ، بعد توی آی پی اس (سعی کردم بهترین کیفیتی هم که ازش در دسترس هست دانلود کنم)
بهتر شد اما بازم خیلی از آبجکت ها اصلا معلوم نبودن و اگر کسی اطلاع نداشت از عمدی بودن اون تاریکی چه بسا میگفت چقدر فیلمبردای و دوربین ها و تدوین و نورپردازی بدی داره این سریال و احتمالا سریال کم هزینه ای بوده
اما وقتی توی ماینتور با پنل وی ای (که پنلش هم خیلی مهمه کیفیتش پس صرف اینکه کدوم یکی از ایناست کافی نیست و خود من TNی دیدم که حتی دقت رنگش از VA های رده پایین با اختلاف بهتر بوده و حتی زاویه دیدش، یا VAی که به IPS میرسیده دقت رنگش) کیفیت عالی، با HDR و 10 بیت فرقش مثل شب و روز بود و همه چی دیگه واضح دیده میشه که به دلیل کنتراست سه برابریش و رنگ مشکی خیلی بهترش و HDRی بود که پشتیبانی میکرد.
از نظر عمر هم به تی ان نمیرسه اما از آی پی اس بهتره (برای مثال اگر یک پنل تی ان 15 سال عمر کنه (نه که صبح تا شب روشن باشه ، داریم تو استفاده معقول روزی چن ساعت میگیم) VAش 10 سال و IPSش 5 سال عمر میکنه حدودی (اصلا اعدادی که گفتم دقیق نیست و حدودی نوشتم، کیفیت خود پنل، برندش باقی المان ها مثل رفرش ریت (رفرش ریت بالاتر عمر مانیتور رو کمتر میکنه ، اگر با اورکلاک باشه که خیلی کمتر (چون خیلی از مثلا 165 هرتز ها در اصل 144 هایی هستن که به 165 اورکلاک شدن و بهتره توسط کاربر به 144 برگردن) خود من پیشنهاد میدم اگر کسی خیلی به عمر مانیتورش اهمیت میده توی ماکسیمم رفرش ریتش استفاده نکنه برای همیشه، اگر 240 هست بیاره روی 165 یا 144،
اگر 165 هست روی 144 یا 120، اگر 144 هست بیاره روی 120،
استفاده توی صفحه خمیده با این پنل از همه آسون تره، میشه باهاش رفرش ریت بالا هم راحت از آی پی اس ساخت، ایراد بزرگش بالا بودن سرعت پاسخدهی هست که تا چن سال اول باعث شده بود برای گیم های سبک شوتر پنل مناسبی نباشه،
اما با گذشت زمان و تکامل و بهبود در حال حاضر پنل هایی با همون 1 میلی ثانیه هم ساخته شدن (در حالیکه قدیما معمولا 4 کمترینشون بود و حتی 8 میلی ثانیه هم داشتیم)
که باید گفت اینا صرفا GTG یا GRAY TO GRAY هست، یعنی فاصله زمانی که یک پیکسل از رنگ خاکستری یکسان به همون رنگ دوباره عوض شه و برای همین این اعداد تو هیچ مانیتوری برای شرایط واقعی نیست و وقتی ریویو های مانیتور ها رو میبینید اعداد بسیار متفاوتی دیده میشه با عدد اعلامی شرکت ها
IPS
حواسش به دمای صفحه هم باشه (مثلا کسایی که با سرفیس های مایکروسافت کار کرده باشن میدونن که ورژن های چن تا قبلیش به شدت صفحه شون داغ میکرد و عمرش خیلی کم میشد، خود مایکروسافت هم مجبور شد بعد از چندی تکذیت تاییدش کنه و چون حتی با تعویض بازم بعد چن وقت خراب میشدن و دیگه نمیخواست هر بار هی عوض کنه ناچار شد حتی تولید کننده رو عوض کنه و سراغ مدل دیگه ای بره که اونم داغ میکرد اما باز بهتر بود، کار به جایی رسید که حتی برای کاهش دماش برای پشتش هیت سینک به همراه فن طراحی کردن (همین کاهش رزولوشن رو پیشنهاد میدادن، حتی گذاشتن توی فریزر به مدت 10 دیقه و خیلی چیزای دیگه!)
الانم مانیتور های زیادی هستن که دماشون بالا میره و بهتره حواستون به تهویه باشه، که یکی از راه ها مثلا نصب یک پنکه هست که هوا رو از پشت و جلوی مانیتور عبور بده تا گرماش بره (مخصوصا خیلی جاها مانیتور توی قسمتی که هوا ساکن هست و نزدیک به دیوار و فضای بسته قرار داره و چه بسا حتی دمای کیس یا کنسول هم بهش میخوره)
IPS بین این سه تا گرونترین هست اما از اولد ارزون تره، زاویه دیدش بیشتره، دقت رنگش بالاتره (مدل هایی هم هستن که پری کالیبره هستن مخصوصا طراحان مثل سری پرو آرت ایسوس که اونا عالی هستن برای کسایی که براشون دقت نور و نزدیکی رنگ ها به واقعیت مهمه (نه که برعکس مثل کوانتوم دات ها خیلی سرزنده و شاداب باشن)
گستره بیشتری از هر استاندارد رنگی رو پوشش میده (مثل sRGB, Adobe RGB, DCI که با درصد مشخص میشن مثلا 125% sRGB یا 98% DCI و ...)
که رو هر مانیتوری اگر کالیبره شه (که باز تو کالیبره یک استاندارد ثابت نداریم بلکه برای مصارف گوناگون کالیبریشن های متفاوتی هم داریم، مثلا اگر برای چاپ باشه که صنعتش اصلا با RGB نیست بلکه با CMYK هست که دلیل تفاوتی که بین عکسی که تو مانیتور میبینید با اونی که چاپ میشه (با فرض اینکه از جوهر های اصلی و پرینتر با دقت بسیار بالا و با کیفیت و جوهر های مجزای زیاد (مثل اپسون های 8 کارتریجه) استفاده میشه) میبینیم همین هست.
کالیبره هم توسط یک سری تنظیمات خود ویندوز امکان پذیر هست که اون حالت ساده ش هست اما براش ابزار هایی هست که اونا خیلی بهترن.
در ضمن نصب درایور اصلی مانیتور خیلی مهمه، همچنین میشه پروفایل کالیبره شده رو بهش داد.
آی پی اس همونطور که گفتیم کنتراست کمتری از وی ای داره، ساخت رفرش ریت بالا توش سخت تره، یا استفاده ازش توی پنل های منحنی، سرعت پاسخدهی کمتری از وی ای بطور پیش فرض داره اما بالاتر از تی ان و الان تا 0.5 میلی ثانیه هم پنل های بالارده ش هستن.
و روند کاهش عمرش هم معمولا با کاهش کیفیت هست، یعنی بعد چن سال شاهد روشنایی کمتر و کمتر کاربر خواهد شد، یکی از مشکلاتش هم نشت نور هست
OLED:
اولد هم که گرونترین هست، کمترین عمر رو داره، به شخصه به کسی پیشنهادش نمیکنم مگر اونقد پولدار باشه که حتی بتونه اگر نیاز شد هر سال عوضش کنه
مخصوصا به عنوان تلویزیون اصلا پیشنهاد نمیکنم برای خونه، چون خیلی وقتا خانواده ها روی اخبار میذارنش که خیلی از جاهای تصویر ثابت هست (مثل بک گراند نوشته ها) لوگوی شبکه ها هم همینطور که اینا باعث میشه دچار مشکل برن این و گوستینگ بشه و بعد از تغییر کانال میبینید هنوز انگار یه حاله ای اون بک گراندی که خبر ها توش میومد میرفت مونده و ...
بسیار هم هزینه تعویضش بالاست
حتی گارانتی هاش هم معمولا فقط تا یکبار رایگان عوض میکردن (اونم اصلیا مثلا گلدیران برای جی پلاس یا قدیم ال جی و سام سرویس برای سام یا قدیم سامسونگ (که البته سامسونگ توی اولد تو حوزه سایز کوچیک بیشتر کار میکنه مثل صفحه نمایش گوشی ها که سوپر آمولدش میشه گفت بهترین و با کیفیت ترین صفحه نمایش گوشی ها به حساب میاد.) اما ال جی برعکس توی سایز های بزرگ مثل تلویزیون و مانیتور هست تمرکزش) وگرنه شرکتیا که هیچی،
به درد محیط با نور متوسط به بالا هم نمیخوره چون برایتنس پایینی داره یعنی ماکسیمم 200-250 نیتس (که میشه روشنایی یک مانیتور خیلی معمولی که میزان روشناییشون 250 هست)
درحالیکه توی پنل های دیگه میشه توی حالت اچ دی آر حتی تا 1000 و 2000 هم رسید (برای همین اچ دی آر های عالی دارن، مثل سامسونگ های اودیسه مخصوصا سری های بالارده نئو که HDR2000 دارن که یعنی میتونن حتی تا 2000 نیتس روشنایی بدن (مینیمم هم بستگی داره بعضیا حتی زیر 50 نیتس) که هر چی اختلاف حداقل و حداکثر بیشتر باشه اون صفحه میتونه کانتت اچ دی آر بهتری نشون بده، حالا اگر در کنارش کنتراست هم بالا باشه که خیلی خوب میشه (که باز یکی از دلایل عالی بودن اودیسه های جی 8 نئو و جی 9 نئو اینه که روی پنل VA هم مینی ال ای دی هستن هم کوانتوم دات دارن هم HDR2000 که کنتراست خیلی بالایی داره)
از نظر کنتراست اولد ها عملا میشه گفت کنتراستشون محدود به 1:1000 آی پی اس ها یا 1:3000 وی ای ها نمیشه و یه جورایی بی نهایت هست. چون خبری از بک لایت نیست.
هر پیکسلی جدا روشن و خاموش میشه و نور رو نشون میده برای همین کنتراست بی نهایت میشه، همچنین سرعت پاسخدهی هم تقریبا ریل تایمه (کمتر از 0.3)
توی محیط های تاریک بدون نور آفتاب مخصوصا ، مثل سینماهای خانگی که قشر مرفه بعضا تو منزلشون دارن (منظورم سینمای واقعی هست نه اون سینمای خانگی که هنگام خرید به یک تلویزیون و سیستم صوتیش اطلاق میشه)
که نیاز زیادی به برایتنس بالا نیست، این کنراست بی نهایتش و رنگ مشکی کاملا واقعیش با خاموش کردن پیکسل، باعث میشه یه جورایی بهترین پنل برای دیدن فیلم ها بشه.
و تقریبا همه کسایی که دیدم سینمای خانگی دارن سراغ اولد رفتن برای تلویزیونشون (چون توی سایزای خیلی بزرگ هم تولید شده مثل 85 ، 110 اینچ و ...)
اما برای اغلب ماها که یک بار هزینه مانیتور میکنیم تا سالیان سال دیگه باهاش کار میخوایم کنیم و چه بسا تا نسوزه سراغ چیز دیگه ای نریم اولد اصلا به کارمون نمیاد (حتی اگر ایرادای دیگه رو نداشت و فقط همین عمر کمش مشکلش بود اونم در قبال هزینه خیلی بالا (بعضا تا چن برابر گرونتر از بقیه)
توی یک تستی که یک مرکز بزرگ روی 100 تلویزیون اولد انجام داد که 24 ساعته روشن بود برای مدت یک ماه از تمامی برند ها، سونی، ال جی ، سامسونگ، تی سی ال و ... اکثرا هم پرچمداراشون،
که همه روی یک شبکه خبری ست شده بودن، با دوربین های مدار بسته مانیتور میشدن توی دمای محیط نسبتا خنک، اولیش زیر یک هفته سوخت کلا، و تا به یک ماه برسه چندین عدد کلا سوختن، و تعداد قابل توجهیشون دچار مشکل برن این و گوستینگ شده بودن که واقعا وحشتناک هست این آمار
درحالیکه میدونیم اگر همه شون از تلویزیون قدیمی های سی آر تی بودن یا حتی ال سی دی های معمولی احتمال زیاد حتی یکیشون هم نمیسوخت و هیچ مشکلی براش پیش نمیومد.
توی سایتمون هم مقالاتی هست در این زمینه که بعضا اطلاعاتشون قدیمی هست که اینجا میذارم
برای مشاهده این لینک/عکس می بایست عضو شوید !برای عضویت اینجا کلیک کنید ]
امیدوارم به درد دوستان خورده باشه توضیحات.
البته خیلی خلاصه گفتم و به خیلی مقولات نپرداختم، وگرنه میدونید که این روزا چقدر چیزای متفاوتی رو باید برای مانیتور لحاط کرد و گذشت زمانی که فقط اینچ مهم بود یا نهایت رزولوشن
نقل قول:
اکس باکس سریز اس کنسول خوبیه اما برای 4ک 120 ضعیفه، اما اگر به 4ک 60 یا 2ک 120 یا فول اچ دی 120 راضی هستید اوکیه
که پیشنهاد من 2ک 120 بهتر از 4ک 60 هست توی خیلی از گیم ها،
آره کنسول خوبیه ولی 4K رو به صورت واقعی (native ) پشتیبانی نمیکنه و رزولوشن واقعی 1440p هست که با upscale و پایین اوردن فریم ریت، 4k رو شبیه سازی میکنه
نکته ای که هست خرید تلوزیون یا مانیتور 4k خودش یک هزینه بالاست و برای افرادی مثل من که نهایتا به LED فول اچ دی خونه وصل میکنن، هزینه پرداخت کردن برای کنسول 4k اشتباهه - متاسفانه خیلی از خریدار ها این مسئله رو رعایت نمیکنند و گول فروشنده رو میخورن که 4k روی تلوزیون معمولی کیفیت بالاتری هم داره!
درمورد تنظیمات PC واقعا دست رو باز میزاره و غیر از امکانات Boost که نرم افزارهای گرافیک در اختیار کاربر میزاره، خود setting بازی هم کلی گزینه داره که میشه Customize کرد، حتی بعضی بازیها با توجه به تنظیمات میگن که چقدر از حافظه گرافیک اشغال میشه و مثلا من که گرافیک 4gb دارم، میتونم روی تنظیمات مانور بدم و مثلا با کم کردن anti-aliasing یا کیفیت shadow ولی بالا بردن Texture حجم گرافیک رو روی 3.5 گیگ کنترل کنم و توی بازی هم خروجی خوبی بگیرم
ولی روی کنسول کلا دو گزینه Performance mode و quality Mode داره که خودش تنظیمات رو از قبل داره !
در نهایت اینکه با اینکه سخت افزار هر دو کنسول S و X یکی هستند (غیر از حافظه داخلی)، اما ماکروسافت ترافلاپس سری اس رو محدود کرده که متاسفانه برای گیم دولوپرها محدودیت ایجاد کرده ! مثلا بازی Baldur's Gate 3 که مجبور شدن حالت Split رو از سری اس حذف کنند !
متاسفانه دلیلم برای کنسول بچه کوچیک هست که فضا ندارم و باید کیس رو جمع کنم ! وگرنه با یک ارتقا ساده کیس خودم (13100 و Rx 5700 یا RTX 3050) میتونم کارایی خیلی خیلی بیشتری در گیم از PC بگیرم !