من شخصا هر چیزی که می خواستم در مورد TEC بدونم رو پیدا کردم . و الان با این دانسته ها میخواهم اینجا رو اتیش بزنم . برای مشاهده این لینک/عکس می بایست عضو شوید ! برای عضویت اینجا کلیک کنید
-- اول چند تا نکته در مورد TEC ها :
1. خیلی از TEC های 40 وات میتونند به اختلاف دمای 69C برسند
2. TEC های 226 وات هم فقط میتونند به اختلاف دمای 69C برسند !
3.نتیجه میگیریم که TEC های با وات پایین تر راندمان بهتری دارند .
4. هرگز در عمل نمیشه به این اختلاف دمای 69C رسید ( که علت اینرو بعدا متوجه میشید )
-- اما مهمترین فورمول برای محاسبه DELTA T ( اختلاف دمای واقعی بین سطح سرد و گرم ) :
Delta T = (1 - (Heat Load/Max Cooling Power)) * Max Temp Difference
DELTA T : اختلاف دمای واقعی بین سطح سرد و گرم .
HEAT LOAD : گرمای تولید شده بوسیله جسمی که میخواهیم سردش کنیم ( در اینجا CPU ) ( به وات )
MAX COOLING POWER :ماکزیموم وات مصرفی TEC
MAX TEMP DIFFERENCE :ماکزیموم اختلاف دمای تئوری بین سطح سرد و گرم که بر روی TEC نوشته میشه ( اغلب 69 درجه )
چند مثال :
اکثر CPU های امروزی گرمایی حدود 60 تا 65 وات تولید میکنند مثالهای زیر برای CPU با 60 وات نوشته شده :
1 ) TEC با 40 وات روی CPU با 60 وات :
Delta T = -34C این یعنی اینکه دمای طرف سرد افزایش پیدا میکنه و دمای CPU حتا از قبل هم بیشتر میشه . به عبارت دیگه TEC زورش به cpu نمیرسه و شروع میکنه به پختنش !!!
2) TEC با 60 وات روی CPU با 60 وات :
Delta T = 0 یعنی هیچ تغییری در دما نداریم .
3) TEC با 170 وات روی CPU با 60 وات :
Delta T = 46C . و این یعنی اینکه الان tec این قدرت رو داره که 46 درجه بین سطح سرد و گرم اختلاف ایجاد کنه .
4) TEC با 226 وات روی CPU با 60 وات :
Delta T = 51C در این حالت 51 درجه اختلاف دما ایجاد میشه اما در حالی که 28 % مصرف انرژی افزایش پیدا کرده ( نسبت به TEC با وات 170 ) تنها 11% دما کاهش پیدا کرده .و زیاد مقرون به صرفه نیست
نتیجه گیری :
برای استفاده از TEC بر روی CPU باید از TEC هایی با وات بالا استفاده کرد و الا نتیجه کاملا بر عکس میشه !
-- پیدا کردن مشخصات CPU :
برای پیدا کردن مشخصات CPU و یافتن المان HEAT LOAD برای CPU خودتون میتونید عبارت : " Thermal Design Power " رو توی گوگل سرچ کید تا وات مصرفی CPU خودتون رو در حالت LOAD 100% پیدا کنید .
به عنوان مثال برای CPU اینتل E8400 سرچ میکنیم : " Thermal Design Power intel e8400 " به سایت خود اینتل میریم و مشخصات رو استخراج میکنیم .
همچنین می تونید از سایت : " http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php " هم کمک بگیرید و بی دردسر HEATLOAD مربوط به CPU رو پیدا کنید .( این سایت در حالت اورکلاک هم بهتون مشخصات رو نشون میده )
اما برای محاسبه وات مصرفی CPU در حالت اورکلاک از فورمول زیر هم میتونید استفاده کنید :
OC Wattage = TDP * ( OC MHz / Stock MHz) * ( OC Vcore / Stock Vcore )^2
TDP در اینجا در حقیقت همون Thermal Design Power هست .
به عنوان مثال CPU خود من E6750 هست با TDP برابر 65 وات که من اونو از 1333 تا 1760 اورکلاک کردم و VCORE رو هم از 1.35 به 1.46 افزایش دادم . در این صورت داریم :
OC Wattage = 65 * ( 1760 / 1333) * ( 1.46 /1.35 )^2
OC Wattage = 65 * ( 1.32) * ( 1.081 )^2 که در نهایت اورکلاک وات ( یا همون HEAT LOAD ) برابر 100.35 وات میشه .( همچنین از این فورمول میتونید برای محاسبه اورکلاک بهینه هم استفاده کنید )
-- پیدا کردن دمای واقعی طرف سرد ( بعد از پیدا کردن DELTA T ) :
بعد از اینکه DELTA t رو پیدا کردید تازه این بحث مطرح میشه که طرف سرد دماش چند درجه است . و این بستگی به این داره که چقدر زورتون میرسه سطح گرم رو خنک کنید . اگر DELTA T = 50 درجه بود و سطح گرم ما 25 درجه , میشه مطمئن بود که دمای طرف سرد منفی 25- هست . اما اگر دمای طرف گرم 50 درجه بود دمای سطح سرد ما به 0 درجه میرسه .( البته دقت کنید که این محاسبات رو ما برای CPU در حالت لود 100 % انجام دادیم . من با نصب یه TEC با وات 60 روی CPU خودم به دمای 9 درجه در حالت IDEL رسیدم اما وقتی CPU رو روی LOAD گذاشتم دما به 70 درجه رسید !!! این درحالیه که دما با TUNIQ TOWER در حالت لود 50 هست اما یا TEC به 70 رسید !!! یعنی حتا بدتر )
-- کنترل دمای سطح گرم :
همونطوری که توی محاسبات بالا گفته شد برای CPU باید حداقل از یه TEC با وات 160 استفاده کرد و نکته ای که اینجا مطرح میشه اینه که آیا شما باید در این حالت 160 وات گرما رو از سطح گرم مهار کنید ؟؟
خیر . در این صورت گرمای حداقل 60 واتی CPU رو , محاسبه نکردید !!! در حقیقت ما باید 160+60 =220 وات گرما رو مهار کنیم !!! و برای اینکه این مقدار گرما براتون ملموس تر باشه باید بگم که CPU خود من در حالت لود با TUNIQ TOWER به دمای 50 درجه میرسه و این در حالیه که TUNIQ TOWER فقط داره 65 وات گرما رو مهار میکنه حالا حساب کنید ببینید با 220 وات گرما باید چکار کرد !!!
به همین منظور فکر کردن به خنک کننده های هوایی در اینجا محاله و باید به فکر WATRE COOLING بود .اونم نه هر WATER COOLING ی !
-- نتیجه گیری کلی :
TEC با توجه به نکاتی که گفته شد از نظر من مقرون به صرفه نیست . شاید اگه من توی یه کشوری زندگی میکردم که برق ارزون بود به فکر نصب TEC میوفتادم . اما شما فقط حساب کنید که حداقل 160 وات TEC, چند وات واتر کولینگ برای خنک کردن قسمت گرم گمونم چیزی بیش از 250 وات مصرف برق داریم اونم بطور مداوم !
این نوع کولینگ فقط به درد اور کلاک های خیلی قوی میخوره که اورکلاک های خیلی قوی هم بازز کارشون با TEC وات 160 حل نمیشه ! چرا؟
بریم سر E6750 خودم که تا 3.5 اورکلاکش کردم بالا واسه همین CPU محاسبه کردیم که HEATLOAD شد 100 وات .
DELTA T =(1- ( 100/160)*69 در نتیجه DELTA T میشه : 25 درجه !
شما حساب کنید این همه مصرف برق برای 25 درجه اختلاف دما . حالا باید دید آیا واتر کولینک ما میتونه 260 وات گرما رو اونجوری مهار کنه که دمای سطح گرم برسه به 50 یا 40 درجه تا در این صورت بتونیم تفاوت رو احساس کنیم !!!! و دمای CPU تازهه بشه 15 یا 25 درجه !!!
قضاوت با شما که آیا TEC مقرون بصرفه هست یا خیر و ایا هنوزم دوست دارید ازش استفاده کنید یا نه !
اما :
- ریسک تشکیل شبنم ( فراموش نکنید که در حالت IDEL و با TEC وات 160 این امکان وجود داره )
- مصرف برق زیاد
- بازدهی کم
- امکان خرابی TEC زیر کار
- بروز اشتباهات احتمالی( از جمله اشتباه وصل کردن قطب مثبت و منفی که CPU شما رو میپزه )
- و ....
به من میگه قید TEC رو بزن !
Bookmarks