محققان ايراني با كود جديد، راندمان فضاي سبز را ‪۱۲‬برابر مي‌كنند
تهران، خبرگزاري جمهوري اسلامي ‪۸۵/۱۲/۰۲‬

علمي. محيط زيست. فضاي سبز.

براي اولين بار در جهان محققان ايراني موفق به توليد نوعي كود ميكروالمنت شدند كه مي‌تواند راندمان فضاي سبز را تا سطح ‪۱۲‬برابر افزايش دهد.

مهندس "محمد حسن نظران" مدير گروه تحقيقاتي نانوفناوري خضرا در اولين همايش مهندسي محيط زيست كه روز سه شنبه برگزار شد، گفت بر اساس مطالعاتي كه توسط ناسا در دهه ‪۹۰‬ميلادي صورت گرفته گياهان بهترين گزينه براي كاهش انواع آلاينده‌هاي هوا هستند.

بر اين اساس، طي انجام يك پروژه تحقيقاتي موفق به توليد نوعي كود ميكروالمنت به نام "خضرا" شده‌ايم كه مي‌تواند فتوسنتز را در گياه تا سطح ‪۳۵۰‬درصد افزايش دهد.

وي افزود: اين پروژه تحقيقاتي با همكاري موسسه تحقيقات پسته در استان كرمان با موفقيت اجرا شده و مورد تاييد اين موسسه قرار گرفته و بر اساس آن دو مقاله علمي در نشريات علمي معتبر بين‌المللي ارائه شده است. نتايج اين تحقيق نشان مي‌دهد گياه مورد بررسي در مقايسه با نمونه عادي تا ‪۴‬ برابر با افزايش كلروفيل‌سازي و افزايش ‪۷۰‬درصدي سطح مقطع برگ رو به رو بوده است.

مدير گروه تحقيقاتي نانوفناوري "خضرا" افزود: موسسه تحقيقات خاك و آب وزارت جهاد كشاورزي كارآيي اين محصول را تاييد كرده است و بر اساس دريافت تاييديه آناليز از بسياري مراكز معتبر نظير يك لابراتوار تحقيقاتي وابسته به دولت استراليا، صادرات خضراء به استراليا و امارات آغاز شده و در آستانه صدور آن به چندين كشور از جمله كره جنوبي، سوريه، لبنان و سودان هستيم.

نظران در مورد نحوه عملكرد خضرا گفت: با استفاده از خضرا در گياه و نرمال شدن كاركرد آن ميزان جذب آلاينده‌هاي هوا اعم از گازهاي گلخانه‌اي و غير گلخانه‌اي و ذرات معلق تا ‪۳۵۰‬درصد افزايش مي‌يابد و از سوي ديگر ميزان توليد اكسيژن نيز با ‪۳/۵‬برابر شدن فرايند فتوسنتز، ‪۳۵۰‬درصد بيشتر مي‌شود.

با اين حساب ميزان تلطيف هوا و كاهش آلودگي تقريبا ‪۱۲‬برابر مي‌شود و اين موضوع مي‌تواند به عنوان يكي از كاربردهاي اين كود ميكروالمنت، در شرايط بحراني افزايش گازهاي گلخانه‌اي در جهان و آلودگي هواي تهران راهگشا باشد.

نظران گفت: بر اساس آمار رسمي اعلام شده سالانه ‪۸‬ميليون تن دي اكسيد كربن در تهران انباشت مي‌شود و براي كاهش اين ميزان آلودگي تنها ‪۴۰‬هزار هكتار فضاي سبز در تهران وجود دارد كه قرار است تا يكي دو سال آينده به ‪۹۰‬هزار هكتار برسد.

وي افزود، براي مبارزه با آلودگي مذكور لازم است تقريبا ‪۲‬ميليون و ‪۳۰۰‬هزار هكتار فضاي سبز در تهران ايجاد شود كه در حال حاضر به لحاظ اجرايي و مالي عملا غير ممكن به نظر مي‌رسد. در حالي كه اگر از خضرا براي افزايش راندمان فضاي سبز استفاده شود مي‌توان با استفاده از ‪۱۸۰‬هزار هكتار فضاي سبز مشكل انباشت دي اكسيد كربن و ديگر آلاينده‌ها را حل كرد.

نظران گفت: علاوه بر همه اين مزايا مي‌توانيم به آثار جانبي استفاده از نتايج اين طرح كاربردي تحقيقاتي نظير افزايش جريان هوا و تاثير مضاعف آن بر كاهش آلودگي هوا، كاهش پديده وارونگي هوا در تهران از ‪۲۰۰‬روز به صفر روز ، كاهش پديده جزيره گرمايي و صرفه جويي در مصرف انرژي نيز اشاره كنيم.

وي افزود: در حال حاضر ظرفيت توليد سالانه ‪۵‬هزار تن خضرا وجود دارد كه امكان افزايش آن تا سقف ‪۵۰‬هزار تن نيز به راحتي عملي است.

نظران تصريح كرد: مذاكراتي با شهرداري تهران و سازمان حفاظت محيط زيست در جريان است تا محصول مذكور تاييد شده و در سطح ملي مورد استفاده قرار گيرد.