پاسخ: کدام رنگ است که بتواند در ۱۰ ثانیه آزاد شود؟ چای خارجی!
رییس سازمان چای که به گفته خودش تا به حال چای خارجی نخورده و آنها را بیشتر عطر و رنگ میداند تا چای، نشانههای زیادی برای انتخاب چای مرغوب ایرانی عنوان میکند و میگوید مردم باید انتظار طبیعی از چای ایرانی داشته باشند، چراکه چای ایرانی ارگانیکترین چای دنیاست.
به گزارش خبرنگار ایسنا، محمدولی روزبهان اظهارات جالبی درباره وضعیت چای خارجی و ایرانی مطرح کرد و نشانههای زیادی برای چگونگی انتخاب چای طبیعی و سالم اعم از عطر، رنگ، شکل ظاهری و... برشمرد که مردم باید به آن توجه کنند.
وی معتقد است که در انتخاب مواد غذایی مانند چای باید ابتدا به فکر سلامت آن بود، چراکه بسیاری از مواد غذایی از جمله چای که در کشور وجود دارد سالم و طبیعی نیست و با توجه به اینکه اکثر مردم در مورد چای اطلاعات کافی ندارند و نمیتوانند چای مرغوب را از نامرغوب تشخیص دهند، تنها به دو عامل عطر و رنگ توجه میکنند که این دو عامل به راحتی میتواند به این محصول اضافه شود و قابل تقلب است.
رییس سازمان چای میگوید انتظار عطر و رنگ زیاد از چای که به اشتباه در اذهان مردم جا افتاده است، کاملاً غیرطبیعی و غیرمنطقی است. مردم ایران انتظار واقعی از چای ایرانی داشته باشند. چای خوب و کیفی رنگ و طعم طبیعی دارد و از عطر و اسانس در آن استفاده نمیشود.
به گفته روزبهان نمیتوان از یک قاشق چای خشک طبیعی و سالم انتظار رنگ دادن به شش لیوان چای را داشت، چرا که یک قاشق چای خشک باید یک لیوان چای دهد.
به اعتقاد وی شاید نتوان از طریق رنگ، چای کیفی و مرغوب را از چای نامرغوب خارجی تشخیص داد اما تقریبا همه چایهایی که از اسانس و عطر در آن استفاده شده کیفیت چندانی ندارد، چرا که برای تولید چای کیفی نیازی به عطر و اسانس نیست.
چای مرغوب سیاه و تهنشین نمیشود
رییس سازمان چای تاکید دارد که مردم از خرید و مصرف چای کیسهای که عمدتا رنگ خالص است و در لحظه رنگ میدهد خودداری کنند.
به گفته روزبهان یکیدیگر از نشانههای چای خوب این است که چای طبیعی، سالم و بهداشتی سیاه و کدر نمیشود؛ یعنی اگر یک لیوان چای ایرانی مرغوب را حدود چند ساعت در لیوان بگذارید اگر طبیعی باشد تنها رنگ آن کمی مات میشود اما اگر طبیعی نباشد سیاه و تهنشین میشود.
وی رنگ طبیعی چای را آلبالویی مایل به قهوهای عنوان میکند و میگوید رنگ چای را به راحتی میتوان به رنگی نزدیک به چای طبیعی تبدیل کرد اما عطر، مشخصه بهتری برای شناخت بهتر چای مرغوب است، چرا که در چای خشک طبیعی عطر، ادکلن، شکلات و غیره وجود ندارد و هیچگاه چای مرغوب را با چیز دیگری مانند هل، لیمو و غیره برای عطردار کردن مخلوط نمیکنند؛ بنابراین چای ایرانی هم اینگونه است، چرا که طبیعت آن دارای جاذبه خاصی است و مانند بسیاری از چایهای خارجی که با برندهای مختلف در بازار داخلی عرضه میشود از عطر، اسانس و رنگ برای تولید آن استفاده نشده است.
وی نشانه های ظاهری برای انتخاب چای خشک ایرانی و با کیفیت از بازار را سخت و تخصصی میداند و به مردم توصیه میکند ترجیحا چای بستهبندی با برند ایرانی معتبر خریداری کنند. البته چای مرغوب ایرانی را نمیتوان کیلویی 5000 تومان یا کمتر پیدا کرد.
به گفته روزبهان اگر قصد خرید چای فلهای دارید باید به این نکته توجه کنید که چای خوب چندان ریز نیست و خشکی و زبری آن در دست کاملا قابل لمس است. دانههای خشک چای به خوبی در هم پیچیده و بافتهای ریز و نوک تیز طلایی که همان برگهای سبز چای باز نشده هستند به وفور در آن دیده میشود و بهترین تست چای از طریق حس بویایی و چشایی است.
چای ایرانی تنها چای ارگانیک در جهان
به گفته رییس سازمان چای، چای ایرانی تنها چای است که در جهان بدون هیچگونه سمی تولید میشود که البته این ویژگی به دلیل شرایط اقلیمی حاکم بر مناطق شمالی چایخیز کشور است، چرا که در دیگر کشورها مانند کنیا، سریلانکا و غیره به دلیل آب و هوای گرم و مرطوب بستر برای رشد آفات کاملا فراهم بوده در حالی که در مناطق شمالی کشور شرایط اقلیمی سرد و مرطوب است و در زمستان سردی که دمای هوا بعضاً تا منفی 10 درجه هم کاهش پیدا میکند و چای نیز در ارتفاعات کشت میشود عمده آفات از بین میرود و برای معدود آفات باقیمانده نیز از شکارگران طبیعی استفاده میشود. به عنوان مثال نوعی آفت چای کفشدوزک است که تغذیه آن از همان آفت است و همین عامل سبب شده شرکتهای تولیدکننده ایرانی چای بتوانند برند "ارگانیک" را از کشورهای اروپایی دریافت و محصول خود را به این کشورها صادر کنند.
روزبهان معتقد است چای ایرانی به حدی کیفیت دارد که از ابتدای تولید تا برداشت، فرآوری و بستهبندی، شستوشو داده نمیشود و این نشان میدهد چای ایرانی دارای هیچگونه باقیماندههای مضر و غیرطبیعی نیست.
پاسخ: کدام رنگ است که بتواند در ۱۰ ثانیه آزاد شود؟ چای خارجی!
ایرانی ها سالی هزار و ۸۰ میلیارد تومان بابت مصرف چای شان هزینه می کنند.
به گزارش ایسنا،ایرانی ها روزی ۱.۵ کیلو گرم چای مصرف می کنند که با توجه به جمعیت ۷۷ میلیونی باید گفت مصرف سالانه چای ایرانی ها ۱۱۶ هزار تن است. به گفته محمد ولی روزبهان، رئیس سازمان چای ایران هم برآوردها نشان داده که هر ایرانی به طور میانگین روزانه ۴۰ تومان چای مینوشد. یعنی ایرانی ها سالی هزار و ۸۰ میلیارد تومان تنها بابت مصرف چای شان هزینه می کنند که البته با توجه به میزان تولید و واردات این محصول باید گفت حدود ۹۳۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان هزینه صرف چای خارجی میشود.
براساس صحبت های روزبهان نیاز کشور به چای خشک ۱۱۰ هزار تن است که از میزان چای مصرفی ایرانیان فقط ۱۳ درصد آن تولید داخل کشور است. که این میزان برابر با ۱۴۰ میلیارد تومان می شود.
البته باید این را هم افزود که بنابر گفته های رییس سازمان چای، از کل چای وارداتی در به ایران، نیمی از آن قاچاق میشود. یعنی ایرانیان ۴۹۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از کل مصرف چای را صرف قاچاق آن میکنند.
از طرفی هم، تبدیل شدن باغات شمال به ویلا و خیابان باعث شده میزان تولید آن همین طور کاهش پیدا کند و در ادامه آن هم واردات آن بیشتر شود. به طوری که حتی روزبهان معتقد است «ایرانیها رنگ و اسانس میخورند، خارجیها چای ایرانی یک میلیون تومانی!» او می گوید: «چای خارجی که نیمی از آن به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار به کشور قاچاق میشود عمدتا رنگ و اسانس است که مردم ایران آن را با رغبت میخرند اما چای ایرانی جزو با کیفیتترین چای موجود در جهان است که با قیمتهای بالایی به کشورهای اروپایی صادر میشود.»با این حال، رییس سازمان چای نوید روزهای خوبی برای برداشت و تولید چای در سال جاری می دهد.
براساس اطلاعات منتشر شده از طرف رییس سازمان چای، ارزش سالانه تولید، واردات و مصرف چای در کشور حدود ۶۰۰ میلیون دلار ارزیابی شده است.
همچنین قیمت پایین چای در این چند سال باعث شده که حتی آن میزان کشاورزهایی هم که بر باغات چای باقی مانده اند ضرر کنند. به طوری که تا چند سال پیش، هر کیلوگرم چای ارزشی معادل یک کیلو گرم برنج داشت و چایکاران با پنج کیلوگرم چای میتوانستند دستمزد کارگران خود را در فصل برداشت بدهند اما در حال حاضر هر کیلوگرم برنج حدود ۷۵۰۰ تومان قیمت دارد در حالی که ارزش یک کیلوگرم برگ سبز چای ۱۳۰۰ تومان است و از سوی دیگر یک کارگر ۵۰ هزار تومان در روز دستمزد می گیرد اما پنج کیلوگرم برگ سبز چای حدود ۷۰۰۰ تومان می شود؛ بنابراین چایکار باید حدود ۳۵ کیلوگرم برگ سبز را به جای حقوق یک روز یک کارگر بدهد.
هم اکنون ۲۰ هزار هکتار از باغات چای فعال هستند و بیشترین میزان تولید و برداشت این محصول به رودسر، لاهیجان و لنگرود اختصاص دارد. همچنین بیشترین باغ چای کشور در رودسر است. حدود ۵۰ هزار خانوار چایکار در کشور فعالیت می کنند و حدود ۱۵۶ کارخانه فعال فرآوری چای در کشور وجود دارد که تا کنون حدود ۸۰ کارخانه برای خرید تضمینی چای قرارداد امضاء کرده اند.
روزبهان درباره میزان تولید چای در کشور ادامه می دهد: «در سال های ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۱ بیشترین میزان تولید چای را در کشور تجربه کردیم، چراکه حدود ۳۲۰ هزار تن تولید برگ سبز چای داشتیم و ۷۶ هزار تن چای خشک در کشور تولید میشد اما اکنون به تولید ۶۵ هزار تن برگ سبز و ۱۴ هزار و ۵۰۰ تن چای خشک رسیدیم که البته اگر این آمارها دقیق باشد!»
پاسخ: کدام رنگ است که بتواند در ۱۰ ثانیه آزاد شود؟ چای خارجی!
به گزارش پایگاه خبری سازمان غذا و دارو، سولماز چوبکی با اشاره به اینکه بیشترین تولید چای در استان های گیلان و مازندران است، افزود: نوشیدنی چای به دلیل اینکه جزو اقلام سبد خانوار محسوب می شود به لحاظ سلامتی از اهمیت بسیار زیادی برای سازمان غذا و دارو برخوردار است.
وی اظهار داشت: سرانه مصرف چای برای هر نفر در سال حدود یک و نیم کیلوگرم بوده و چای یکی از پرمصرف ترین نوشیدنی ها است بنابراین الزاماتی را در ضوابط از جمله اندازه گیری باقیمانده سموم و فلزات سنگین اعمال کرده ایم که اولویت با چای های وارداتی به کشور است .
وی ادامه داد: همه چای های وارداتی کشور از لحاظ تمامی ویژگی ها مورد آزمون قرار می گیرند.
کارشناس تخصصی چای سازمان غذا و دارو گفت: بنا به اطلاعات مرکز تحقیقات چای ، از آفت کش ها برای چای های تولید داخل کمتر استفاده می شود مگر اینکه باغات چای مجاور با سایر باغات از جمله باغات مرکبات باشد، با این حال علاوه بر چای های وارداتی، الزاماتی را برای بررسی باقیمانده سموم چای های تولید داخل نیز قرار داده ایم.
چوبکی افزود: از دیگر اقدامات سازمان غذا و دارو بازنگری یکسان سازی عناوین چای، با توجه به تنوع فرآورده های چای، از جمله انواع چای های سیاه و سفید، اولونگ، معطر، کیسه ای، بدون کافئین و دمنوش های گیاهی و میوه ای و غیره، است.
وی خاطر نشان کرد: واحدهای تولیدکننده چای باید موارد برچسب محصول را به گونه ای درج کنند تا مصرف کننده بتواند به راحتی با مشاهده برچسب روی محصول چای مصرفی خود را از لحاظ نوع چای و ترکیبات تشکیل دهنده از جمله نوع و میزان طعم دهنده انتخاب کند.
کارشناس تخصصی چای سازمان غذا و دارو گفت: چای های وارداتی نیز که دارای پروانه بهداشتی ورود و کد رهگیری روی برچسب محصول هستند، مورد تایید این سازمان هستند .
چوبکی تصریح کرد: از لحاظ ظاهر تشخیص چای های تقلبی مشکل است زیرا اکثرا چای های حاصل از باغات مختلف در واحدهای تولیدی ترکیب شده تا محصولی با ذائقه مصرف کننده از لحاظ رنگ و طعم تولید شود.
وی افزود: بنابراین پیشنهاد ما این است که خریداران چای از لحاظ ظاهری صرفا استناد به برچسب محصول داشته باشند و مشخصاتی مانند مواد متشکله، نام کارخانه تولیدی، شماره پروانه بهداشتی ساخت، تاریخ تولید و انقضاء و لوگو سازمان غذا و دارو و شماره پروانه بهداشتی ورود را نیز مد نظر قرار دهند .
چوبکی با بیان اینکه مصرف کنندگان می توانند با یک آزمایش ساده متوجه شوند که در چای مصرفی رنگ بکار رفته است یا نه ، گفت : مصرف کنندگان می توانند چای را داخل آب سرد بریزند اگر رنگ پس دهد یعنی رنگ به آن اضافه شده حتی آن رنگ می تواند مجاز و خوراکی باشد ولی افزودن رنگ به چای از نظر ما غیرمجاز است.
وی خاطرنشان کرد: مصرف کنندگان به موارد درج شده بر روی برچسب محصول از جمله شماره پروانه ساخت محصولات داخلی یا کد رهگیری جهت محصولات وارداتی دقت کنند؛ همچنین می توانند آمار چای های وارداتی و تولید داخل که دارای مجوز از سازمان غذا و دارو می باشند را از سایت سازمان غذا و دارو دریافت یا با سامانه 1490 جهت پیگیری اصالت کالا تماس بگیرند.