من می خوام برای سیستمم فعلا گرافیک نخرم و هزینه رو روی سی پی یو و مادربرد و رم بزارم به نظر شما Intel® HD Graphics 630 از نظر قدرت با کدوم کارت گرافیک مستقل می شه مقایسه کردنقل قول:
Printable View
من می خوام برای سیستمم فعلا گرافیک نخرم و هزینه رو روی سی پی یو و مادربرد و رم بزارم به نظر شما Intel® HD Graphics 630 از نظر قدرت با کدوم کارت گرافیک مستقل می شه مقایسه کردنقل قول:
خواهش می کنم دوست عزیز.نقل قول:
عمر اس اس دی معمولا از 100ترابایت نوشتن شروع میشه. معمولا سامسونگ EVO 850 حدود 150ترابایت هست، و Crucial mx300 حدود 220 ترابایت هست.خیلی بیشترش هم داریم. (1ترابایت = 1000 گیگابایت)
ولی تصور کن 100ترابایت یعنی اگر هر روز 50گیگابایت مستمر بریزی و پاک کنی روی SSD ، اگر هر روز اینکارو انجام بدی، حدود 5.5سال طول میکشه تا بتونی به پایاین عمر اس اس دی برسی،اس اس دی که برای شما معرفی کردم 100ترابایت عُمر داره.از طرفی وقتی میگن عمرش تمام میشه این نیست که در جا میسوزه،بلکه به مرور کاهش سرعت پیدا میکنه و شما متوجه میشی که کم کم بایستی عوضش کنی.مطمئن باش تا 10سال براحتی جواب میده و تا اون موقع قطعا هاردت زودتر میسوزه تا اس اس دی!
نکته: هرچقدر حجم SSD بیشتر باشه، طول عمرش هم بیشتره برای همینه من 120 گیگ پیشنهاد ندادم چرا چون 50TB Write داره.عمرش نصف هست. هرچقدر حجم SSD بیشتر باشه، سرعتش هم مقداری افزایش پیدا میکنه.برای همین کلا 120 گیگ و حجم پایین SSD ، دیگه خریدش اشتباه هست.
نه اصلا نیاز به ویژگی خاصی نیست، درواقع تمام مادربورد ها دیگه براحتی از اس اس دی پشتیبانی کامل میکنن و بوت شدن و ساپورت بصورت کامل کامل هست.
حدودا با GT 730 برابری میکنه.حدودا در حد گرافیک های 250تومنی هست.نقل قول:
میتونی بازی هایی مثل Dota 2 رو بر روی فول اچ دی روی ستینگ آخر انجام بدی.بازی هایی مثل فوتبال هم راحت اجرا میکنه. ولی برای بازی های سنگین باید ستینگ رو روی کمترین بزاری تا اجرا بشه.
سعی کن رم هایی با باس 2400 تا 2666 تهیه کنی،تاثیر 10%ـی روی قدرت گرافیک درون سی پی یو دارند.
به گرافیک های داخل سی پی یو میگن iGPU که ویدیو های زیادی در یوتیوب ازش هست. سرچ کن hd 630 test game واست میاد.
نقل قول:
ممنونم . این ترکیب هارد و حافظه ssd خیلی جالبه برام. تحقیق کردم یکی دو تا سوال برام پیش اومد ممنون میشم راهنمایی کنید:
1. اینکه کلا معایب این ترکیب چیه؟ یعنی نکات ضعف خاصی نداره تو شرایط خاص؟
2. الان ssd از چه پورتی وصل میشه به بورد؟ ساتا3، m2 یا...؟
3. من این متن رو تو یه سایتی خوندم ولی متوجه منظورش نشدم. احساس کردم یه نقطه ضعف هست برای ssd. منظورش چیه؟ :
نرمافزار انتقالی
برخی درایوهای SSD به همراه نرمافزاری ارائه میشوند که به شما برای انتقال اطلاعات هارددیسک به درایو SSD جدید کمک میکنند. ممکن است بگویید این کار نیازی به نرمافزار نداشته و بهسادگی با کپی کردن فایلها میتوان به انتقال اطلاعات لازم پرداخت. مشکل زمانی رخ میدهد که شما بخواهید درایو بوت را به SSD منتقل کرده و سکتورهای بوت را عیناً روی درایو SSD نیز داشته باشید. عملیات کپی درایو حاوی سیستمعامل باید خارج از محیط ویندوز صورت گیرد و به همین خاطر یک نرمافزار مخصوص برای انجام این کار نیاز خواهد بود.
خواهش می کنم در خدمتتون هستم.نقل قول:
1) در واقع ایرادی نیست و همه همین کارو میکنن، از سرعت و قدرت اس اس دی برای نصب ویندوز و برنامه ها استفاده میکنن و از ظرفیت بالای هارد برای ذخیره سازی و آرشیو و نگهداری فیلم و غیره استفاده میکنند.البته درستش هم همینه.ضعف فقط برمیگرده به حافظه ی کم SSD ها که نمیشه هزار تا نرم افزار نصب کرد، وگرنه در کل اگر شما یه هارد داشته باشی یه SSD ، وقتی ویندوز بیاد بالا اصلا براش مهم نیست که شما چه ترکیبی استفاده کردی، دقیقا هارد رو مثل یک درایو معمولی نشون میده، SSD هم مثل یک درایو معمولی نشون میده.خیلی ساده. اس اس دی بطور کامل از همه لحاظ بهتر از هارد هست، به جز قیمتش!
2) SSD چند مدل داره:
الف) اکثر اس اس دی ها از پورت SATA وصل میشن.اندازشون دقیقا به اندازه هارد های لپ تاپ هست. SSD به اندازه هارد دسکتاپ نداریم. فقط پورت Sata و برق رو متصل میکنید دقیقا مثل هارد معمولی، و بکار میفته.
برای مشاهده این لینک/عکس می بایست عضو شوید !برای عضویت اینجا کلیک کنید ]
ب) اس اس دی های M.2 که در یک سوکت خاصی مستقیما به مادربورد وصل میشن. اینها دقیقا سرعت و عملکردشون مثل اس اس دی هست فقط یکم گرونترن. همینجوری گرونترن و قابلیت خاصی ندارن. برای سیستم های کوچیک و جمع و جور مثل Surface Pro کاربرد دارن.
ج) اس اس دی های M2 ولی مدل های NVMe
ان وی ام ایی ها دقیقا عین m.2 ها هستند و دقیقا در همان جا هم وصل میشن و فقط رووشون نوشته M2 NVMe،ولی یه تفاوت دارن، سرعت خواندن به 3000 و سرعت نوشتن به 2000 مگابایت بر ثانیه میرسه. IOPs هم تقریبا 6 برابر SSD هست.یعنی بطور کامل 6برابر سریعتر از یک SSD هستند.
ولی دو تا ایراد ریز دارن : قیمتشون 2برابر اس اس دی هست. و اینکه تفاوت سرعت رو شما مشاهده نمی کنید! یعنی هنوز به قدرت NVMe نیاز نیست و هیچ برنامه و بازی ای نیست که تفاوت بسیار واضحی رو مشاهده کنید.اکثر بنچمارک ها و امتیازات NVMe بینهایت عالی جلوه میده ولی در در عمل،تفاوت واقعا مشخص نیست. شما وقتی با هارد کار میکنید و یک کاری مثلا 10 ثانیه طول میکشه، همون کار با ssd حدود 1 ثانیه طول میکشه و تفاوت بسیار واضح هست! ولی همون کار با NVME حدود 0.25ثانیه طول میکشه. که زیاد واضح نیست.
این هم یک عکس از NVMe که خیلی شبیه به M2 در بالا هست ولی فقط رووش نوشته شده NVM Express
در مورد نرم افزار انتقالی:
چیز مهمی نیست میگه که اگر مثلا الآن هاردی دارید که داخلش ویندوز هست، اگر دلتون خواست ssd بخرید و ویندوز رو درون هارد کپی کنید،اجرا نمیشه باید حتما درایو بووت ساخت. این مال کساییه که میخوان از هارد نقل مکان کنن به اس اس دی و نمیخوان از دوباره ویندوز نصب کنن.چیز مهم نیست.
موفق و سلامت باشین.:11():
اوکی. خیلی زحمت کشیدید بابت این مطلب طولانی. پس مشکل خاصی نیست. من یه لحظه فکر کردم کارکرد ssd وابسته به ویندوز هست. یعنی در صورتی که ویندوز از کار بیافته نمیشه از طریق برنامه های تحت داس فایلی بین هارد معمولی و ssd ردو بدل کرد که فرمودین این طوری نیست.نقل قول:
کاملا درسته دوست گلم. SSD دقیقا شبیه به HDD عمل میکنه. حتی میتونید SSD رو با کابل تبدیل مثل یو اس بی فلش به کامپیوتر بزنین و استفاده کنین! حتی میشه SSD رو تبدیل کرد به هارد اکسترنال، اتفاقا SSD External در بازار اومده. دقیقا عین فلش و هارد ها به فرمت Fat32 یا NTFS یا exFAT هم تبدیل میشه و میتونید استفاده کنید.نقل قول:
منم دقیقا یادم میاد اولین بار که خواستم SSD تهیه کنم اصلا نمیدونستم پورتش به لپ تاپم میخوره یا نه، بعدها متوجه شدم عین همن فقط داخلشون فرق داره. خیالتون تخت باشه مشکلی نخواهید داشت:wink::give_rose:
1- الان من یه هارد 1 ترابایتی دارم که دو تا ویندوز روی درایو های C و L نصبه شما ببینید روشی که من در نصب ویندوز می خوام پیش بگیرم درسته یا نهنقل قول:
می خوام دو پارتیشن 100 و 133 گیگ روی ssd بسازم و دو تا ویندوز روش بریزم ابتدا در بایوس یک قسمت رو باید بزارم روی ahci و بزارم ویندوز از روی هارد بوت بشه بعد ssd رو به دو پارتیشن تبدیل کنم و از روی ویندوزی که روی هارد دارم ویندوز رو روی دو پارتیشن ssd نصب کنم
دلیل: موقع پارتیشن بندی هارد یه اشتباهی کردم و پارتیشن ها اشتباهی پارتیشن بندی شدن و من بعدا drive letter رو تغییر دادم مثلا درایو E من در اصل آخرین پارتیشن منه که چون برای خواهرمه نمی تونم اسمش رو دست بزنم چون می دونه E مال اونه نمی تونم به letter واقعیش که L هست برگردونم چون ترتیبی که در ذهنمون بوده به هم می خوره
نکته دیگه اینه که وقتی الان ویندوز رو از روی فلش یا سی دی روی درایو L نصب می کنم وقتی وارد ویندوز بشم دیگه درایو L رو به عنوان ویندوز نمی شناسه و اون را به نام C می شناسه و ترتیب همه پارتیشن ها هم به خالت درستش تغییر می کنه که می شه letter همش رو تغییر داد الا درایو C رو که نمی تونم به L تغییر بدم یعنی چه از ویندوز خواهرم وارد ویندوز بشم و چه از ویندوز خودم باید درایو ویندوز من L نشون داده بشه که با نصب از روی فلش این ترتیب به هم می خوره اما اگه از روی یک ویندوزی که همون ترتیب رو داره نصب کنم این ترتیب حفظ می شه مگه اینکه یه هارد یک ترابایت بگیرم و کل اطلاعاتم رو بریزم روش و از دوباره پارتیشن بندی کنم
2- کیس من magnum 2 است و الان هارد یک ترابایتی رو می ذارم در جای مخصوصش خوب samsung 850 evo 250 به نظر میاد که نازکه و چطوری توی اون جا قرارش بدم که نیفته
3- ssd دو تا کابل داره یکی sata که می ره سرجای خودش روی مادربرد و یکی هم برای برقه می شه عکس سر اون قسمتی که برق داره رو برام بذاری ببینم چه شکلیه
حقیقتش مقداری گیج شدم :1. (34):نقل قول:
1) چرا یک ویندوز نصب نمی کنید، و 2تا یوزر داخلش نمی سازید؟ اینجوری بهتره.ولی هرجور خودتون صلاح میدونید عمل کنید.
.......... حقیقتش یک سری توضیحاتی نوشتم و احساس کردم دارم اشتباه راهنمایی میکنم و پاکش کردم.
اگر میتونید یکم واضح تر توضیح بدید دقیقا چی میخواین چون دقیقا نمیدونم هدف از این کار چیه که بتونم بهتر راهنماییتون کنم.عذر خواهی میکنم.
بصورت کلی اگر خواستید SSD بخرید و بر روی اس اس دی ویندوز نصب کنید، حتما اول کابل های هارد رو جدا کنید و اس اس دی رو نصب کنید و ویندوز نصب کنید، بعد از نصب ویندوز بر روی اس اس دی، سپس کابل های هارد رو بزنید.چون اس اس دی و درایو های جدید از کابل SATA استفاده می کنند، حتما گزینه AHCI فعال باشد.
نکته بعدی اینکه: بهترین کار برای مشکل شما، اینه که از نو پارتیشن بندی کنید.خیالتون خیلی زیاد راحت تر میشه.
2) آره اس اس دی اندازه اش 2.5 اینچی هست و هارد های معمول 3.5 اینچی هستند.کیس شما جا برای اس اس دی نداره ولی معمولا همراه با اس اس دی چنین چیزی ارائه میشه :
اگر توی جعبه اش نبود،توی بازار هرجا بری راحت گیرت میاد بگو تبدیل میخوام برای اینکه اس اس دی رو جای هارد بزنم واسه کیس که راحت جا بگیره. چنتا پیچ هم همراهش هست. اس اس دی رو میبندی روی این، و این رو درون کیس قرار میدی.نگران این موضوع اصلا نباش.
3) این کابل هاش هست:
کابل سمت راست SATA هست. کابل سمت چپ برای برق (پاور) هست.
در عکس پایین هم همون کابل پاور رو مشاهده می کنید که از 4پین Molex تبدیل شده به پاور ساتا.یعنی همه ی درایو های ساتا از این مدل کابل برق میگیرن :
امیدوارم این توضیحات بدردتون خورده باشه:11():
نقل قول:
توضیحات شما عالی بود ما تو آسمون ها دنبالت می گشتیم که انقدر قشنگ و واضح آدم رو راهنمایی می کنی
بزار برات توضیح بدم
من خواهرم رشتش مهندسی کامپیوتر نرم افزاره و باید براش ویندوز 64 بیت نصب کنم به اضافه visual studio 2017 و sqlserver 2016 و photoshop و dreamweaver و ... خلاصه انواع نرم افزارهای سنگین که به درد من نمی خوره تقریبا ویندوز هنگ می کنه
من هم خودم از ویندوز 7 32 بیت استفاده می کنم چون یک نرم افزار دارم که درایورش که کرکش هم حساب می شه فقط توی ویندوز 7 32 بیت کار می کنه و پروژه هام رو با اون ساختم و تا تکمیلشون باید از همون استفاده کنم بنابراین برای اینکه سرعت ویندوز خودم زیاد باشه و از اون طرف اون همه نرم افزارهای سنگین اذیتم نکنن دو تا ویندوز نصب می کنم یکی 32 برای خودم و 64 برای خواهرم
پس یکبار مراحل رو میگم اگه هرجاش اشتباه بود شما تصحیح بفرمائید
1- ابتدا ssd رو می ذارم توی اون قاب و وصلش می کنم به پورت ساتا و پاور و کابل های هارد رو جدا می کنم بعد سیستم رو که روشن کردم می رم توی بایوس اون قسمت رو میذارم روی AHCI
بعد ویندوز رو از روی فلش یا دی وی دی روی samsung 850 evo 250GB نصب می کنم بعد از نصب می رم اون رو به دو پارتیشن تقسیم می کنم (اینجا شما بفرمائید که این 233 رو یک 133 برای خواهرم و یک 100 برای خودم بگیرم بهتره یا باز نظر خاصی دارید)
دوباره ویندوز 32 بیت رو برای خودم روی پارتیشن دوم نصب می کنم
چون می خوام یک هارد یک ترابایت دیگه بگیرم هم کابل این هارد نو و هم کابل هارد قبلی رو به مادربرد وصل می کنم و دوباره سیستم رو روشن می کنم و از روی ssd وارد ویندوز می شم و دو تا درایو ویندوز روی هارد قدیمی رو فرمت می کنم
2- من می خوام بازی هام رو مثل fifa و need for speed رو روی هارد نصب کنم اما گفتن برای بازی باید دور هارد 7200 باشه از اون طرف اون دو تا هارد رو برای آرشیو می خوام ولی به خاطر بازی فکر کنم باید 7200 بگیرم برای همین بین این 2 هارد موندم که کدومش رو بخرم
WD Blue 1TB 7200Rpm 64MB WD10EZEX (2011 2012)
Seagate Barracuda 1TB 7200Rpm 64MB ST1000DM003 (2011 2012)
این دو تا هارد 7200 و محصول سال 2011 یا 2012 هستن و 5 ساله تو انبار موندن و ممکنه آسیب دیده باشن به هر دلیلی آیا صلاحه محصول 5 سال پیش رو بخرم
هارد های زیر هم هستن که مثل اینکه 5400 rpm هستن ولی محصولات جدید هستن و ممکنه با کیفیت تر باشن
Seagate Barracuda 1TB 64MB ST1000DM010
Seagate SkyHawk 1TB Surveillance 64MB
Seagate Surveillance HDD 1TB 7200 RPM 64MB
WD Purple 1TB 64MB
برای من کیفیت و طول عمر و کم صدا بودن مهمه چون پروژه ها رو روش می ریزم که ساعت ها براش زحمت کشیدم
3- از لیون کامپیوتر خرید کنم یا از آریا کامپیوتر کدوم معتبر هست چون آریا کامپیوتر یه سایت درب و داغون داره که مثلا تو جستجوش می نویسم رم فلان هر چی رم تو سایت هست رو لیست می کنه
4- به اون وسیله ای که ssd رو توش می ذارن می گن ssd باکس چون من می خوام آنلاین سفارش بدم اسمش رو بدونم مگه نباید روی خود ssd باشه مثلا samsung 850 evo 250 اون رو روی خودش نداره باید جدا سفارش بدم؟ قیمتش چنده؟
5- یه کارت گرافیک دارم 9500GT اون روی مادربردهای جدید مثل b150 یا b250 و ... می تونه قرار بگیره یعنی از نظر درگاه یکی هستن
6- اون کابلی هم که عکسa رو گذاشتی یکیش 4 تاییه و یکیش بزرگتره از هر طرف می شه به پاور وصلش کرد (مدل پاور Green GP535A)
7- تو مشخصات ssd سامسونگ نوشته 75 ترابایت ولی شما فرمودی که 150 ترابایت یعنی واقعا می شه تا 150 ترابایت رایت کرد پس چرا سامسونگ نوشته 75 ترابایت و در مدل pro نوشته 150 ترابایت
8- یه دی وی دی رایتر خوب هم بهم معرفی کن خودم موندم بین دو تا دی وی دی رایتر
LG GH24NS95
ASUS 24X
مدل ال جی یه چیزی داره به نام M-DISC که می شه دیسک های با طول عمر 1000 ساله رایت کرد حالا 5 سال هم عمر کنه ما راضی هستیم ولی من هر چی گشتم نتونستم ببینم دی وی دی هاش رو از کجا می شه خرید و قیمتشون چنده به اضافه اینکه دی وی دی رایترهای ال جی گارانتی یکسال تعویض دارن نمی دونم یعنی اینکه اگه 100 تا دی وی دی رایت کردیم و خراب شد قبل از یکسال یکی دیگه نوبهمون می دن که الته ممکنه تعمیر کرده باشه ولی از هیچی بهتره باز شما چی صلاح می دونی
کلا یه دی وی دی رایتر چند تا رایت می کنه با توجه به تجربه ای که دارید
وی دی رایتر LG GH24LS50 هم هست که light scribe داره و می شه روی دی وی دی های مخصوص عکس یا نوشته ای هک کرد که بعضی ها می گن لنز قوی تری دارن و اگه این رو بخریم و روی دی وی دی چیزی هک نکنیم در عوض بیشتر رایت می کنن
خواهش می کنمنقل قول:
برای مورد 1)
شما بایستی قبل از نصب SSD رو به 2پارتیشن تبدیل کنید، یک پارتیشن رو شروع به نصب ویندوز کنید.پارتیشن بعدی هم در دفعه ی بعد ویندوز دوم رو نصب کنید. اگر اشتباه نکنم این شکلی بهتره. هرجور خودت صلاح میدونی پارتیشن بندی کن.نقل قول:
1- ابتدا ssd رو می ذارم توی اون قاب و وصلش می کنم به پورت ساتا و پاور و کابل های هارد رو جدا می کنم بعد سیستم رو که روشن کردم می رم توی بایوس اون قسمت رو میذارم روی AHCI
بعد ویندوز رو از روی فلش یا دی وی دی روی samsung 850 evo 250GB نصب می کنم بعد از نصب می رم اون رو به دو پارتیشن تقسیم می کنم (اینجا شما بفرمائید که این 233 رو یک 133 برای خواهرم و یک 100 برای خودم بگیرم بهتره یا باز نظر خاصی دارید)
دلیل اینکه بخوبی نمیتونستم توضیح بدم اینه که یه سری چزا آزمون و خطایی هستند، بایستی حتما چندساعتی وقت بزارید تا بخوبی پیچ و خمش دستتون بیاد. مطمئنا مشکلی در این زمینه نخواهید داشت.
2) نه،هیچ نیازی نیست برای بازی هارد 7200 تهیه کنید. ببینید شما در حال بازی ماکزیمم نهایت انتقال اطلاعات به 180 مگابایت میرسه اونهم برای بازی های سطح بالا روی رزولوشن 4کی ، در اصل چیزیکه برای بازی مهمه iops یا توانایی ورودی و خروجی بیشتر اطلاعات در هر یک ثانیه هست.یعنی مثلا در یک ثانیه فقط 1دانه اطلاعات به حجم 180 مگابایت وارد یا خارج بشه بهتره، یا در عرض 1ثانیه، هزار قطعه اطلاعات به حجم 180 کیلوبایت وارد یا خارج بشه؟! قطعا مورد دومی بهتره بخصوص برای بازی و ویندوز.توی بازی هم تاثیری که کارت گرافیک داره، بهیچوجه اس اس دی نداره، تاثیر اس اس دی در بازی فقط بیشتر در یک مورد هست» Load شدن مراحل بازی. وگرنه داخل خود بازی بودن یا نبودن هارد پرسرعت یا اس اس دی،تاثیری نداره.
بخصوص هارد بین 7200 تا 5400 واقعا تفاوتی ندارن.چراکه iopsـشون تقریبا هر دو حدود 75 هست و در مقابل اس اس دی که بیش از 10000تا80000 هستش، هیچی نیست.
من Seagate SkyHawk 1TB Surveillance 64MB یا WD Blue یا WD Green رو پیشنهاد میدم. WD Red بهترین مدل هارد هستش که واقعا الکی گرونه.WD Purple تعریف خاصی ازش نشنیدم و تست نکردم و اطلاعی ندارم.توشیبا هم به قول یکی از دوستان میگن پیشنهاد نده کسی بخره،منم دیگه پیشنهاد نمیدم.
3)لیون که معتبر هست، آریا کامپیوتر من ازش خرید نداشتم ولی بنظر معتبر میرسه. میخوای خیالت راحت باشه از لیون بخر.
4)بهش میگن SSD Bay یا Bracket، خیر در جعبه ی 850Evo این وسیله رو نگذاشتن ولی در جعبه ی Kingston uv400 چنین چیزی هستش.فکر میکنم حدود 20تومن باشه من سفارش ندادم ولی قبلا قیمتش این شکلی بود.مدل های مختلفی دارن ولی همشون یکی هستن.
سرچ کن:
5) بله مشکلی نیست نگران نباش ساپورت میکنه.
6) پاورت رو چک کردم خودش کابل پاور ساتا داره (4عدد) و نیازی به تبدیل خاصی نیست و ازین بابت بعید میبینم مشکلی پیدا کنی هرچند پیشنهاد میکنم اگر میخوای ارتقا سیستم بدی،پاورت رو ارتقا بده حتما.
7) بله توی مشخصات اس اس دی سامسونگ در دیتا شیت پایین هم گذاشتم، نوشته 75ترابایت برای مدل های 120 و 250 گیگ، مدل 500 گیگ رو نوشته 150 ترابایت. توی ذهن بنده مدل 500 گیگ بود چون همراه با کروشال 750 گیگ داشتم توضیح میدادم برای همین.
8) میتونم به جرات بگم خیلی چیزایی که میشنویم کذب هست.الکی همینجوری از سر باد هوا بیان میکنن، از طرفی LightScribe که 4ساله کلا از بین رفته، و دیسکاش هم که اصلا وجود ندارن و عملا بدرد نمیخوره و هیچ ارتباطی هم به قدرت لیزر و این صحبت ها نداره.این نظر بنده هستش.
M Disk هم که کاملا یه چیز تبلیغاتیه چیزی به اسم دیسک هزار ساله نداریم عمر دیسک متوسط 5تا10سال هست بستگی به کیفیتش داره.
قربونت برم:great: در خدمتتون هستم هر سوالی داشتین:11():